На бебињата ќе им кратат од оловото

1 min read

Според новите нацрт упатства на Агенцијата, дозволената количина дозволено олово во бебешката храна ќе се намали дури за 27%.

Регулативата се однесува за пакуваната храна, онаа која доаѓа во тегли, кутии, туби и слично а е наменета за бебиња до 2 годишна возраст.

Според новите правила, концентрацијата на олово во овошните, зеленчуковите и млечните производи ќе биде ограничена на 10 делови во една милијарда, додека сувите житарки и производи од една суровина (пире, на пример) ќе можат да имаат 20 делови во милијарда.

Изложеноста на високи нивоа на олово може да доведе до мозочни оштетувања, проблеми во учењето и однесувањето, намален IQ…. Поради способноста на оловото да се кумулира во организмот, опасни се дури и малите концентрации, доколку се работи за подолг период на изложеност.

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Јуве ќе биде во тесно: Влаховиќ го сакаат во Арсенал, но и во великанот од Примера?!

Следно

Според Захариева, македонскиот претседател им служи на Србија и Русија, а Софија мора остро да реагира на неговите изјави   

Latest from Blog