Мицкоски: Во Македонија не владее правото, тоа го потврдува назадувањето на World Justice Project, треба да дојде крај на овие политички измамници

1 min read

Зошто македонските граѓани имаат чувство дека во Македонија не владее правото, туку владеат политичките елити на владата на ДУИ поддржана од СДСМ?

Одговорот на прашањето ќе го добиеме со едноставна споредба на индексот на владеење на правото во 2015 година и 2022 година, изработен од World Justice Project (WJP).

Што е World Justice Project (WJP)?

Имено, World Justice Project (WJP) е меѓународна организација, дел од граѓанското општество, многу влијателна и има цел да работи на јакнење на владеењето на правото во светот. Како резултат на работата на (WJP) еднаш годишно се објавува индексот на владеење на правото, кој претставува алатка за квантитативна анализа до кој степен земјите во светот се придржуваат во владеењето на правото во пракса.

Македонија во 2015 година била на 44 место (слика 1), а во 2022 година 63 место (слика 2).

Во Македонија со оваа влада нема владеење на правото. Владата не може да решава проблеми, затоа што оваа влада е проблем.

Имаме план, знаеме како да го вратиме владеењето на правото, а не владеењето на малкумина политички измамници. Потребни се избори за да може Македонија да тргне напред, пишува на социјалната мрежа на Фејсбук лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски.

ИЗВОР: kurir.mk

Претходно

Лефков: Човек близок на Груби добил акредитација за баждарење на пумпи, а директорката на институцијата што тоа го овозможила има непријавена хациенда

Следно

Три лица каснати од кучиња скитници

Latest from Blog

Тухел останува во Баерн

Германскиот стратег Томас Тухел и следната сезона ќе биде тренер на минхенски Баерн, потврди претседателот на