Истражување: Украинските бегалци се повеќе се цел на сексуална експлоатација

1 min read

Украинските бегалци се повеќе се мета на сексуална експлоатација со зголемен интерес за порнографија која наводно прикажува бегалци од земјата разурната од војна, според истражувањето.

Томсон Ројтерс спроведе истражување кое покажа дека украинските бегалци можат да бидат жртви и на трговците со луѓе на терен и на кибер-воајери.

Истражувачите, анализирајќи го глобалниот сообраќај на интернет пребарувачите, открија зголемен интерес за украинската порнографија откако Русија ја нападна Украина во февруари 2022 година. Тие веруваат дека зголемениот интерес на интернет може да ги охрабри трговците со луѓе да работат почесто и со поголема неказнивост. Организацијата повика на итна акција за зајакнување на заштитата за украинските жени и деца кои се изложени на ризик од сексуална експлоатација.

ИЗВОР: kurir.mk

Претходно

Хрватска: Од денеска нема гранични контроли на летови на авиони во рамките на Шенген

Следно

Близу 60% од граѓаните сметаат дека Македонија има неквалитетно образование

Latest from Blog