Десерт од јаболка кој ќе ве врати во детството

April 27, 2024
1 min read

Колачот со јаболка бил незаменлив десерт на нашите простори во 70-тите и 80-тите години. Тоа е кремаст и освежителен десерт, кој многу лесно се прави.

Тесто:

пет јајца
пет лажици шеќер
пет лажици брашно
еден прашок за пециво
три до четири лажици млеко

Крем:

еден килограм излупени и исечени јаболка
половина литар вода
шест лажици шеќер
еден ванилин шеќер
два пудинга од ванила

За шлагот ќе ви требаат 250 милилитри слатка павлака

Подготовка:

Најпрво одвојте ги белките од жолчките. Прво изматете ги жолчките со шеќерот и ванилиниот шеќер, па постепено додајте брашно, млеко и прашок за пециво.

Потоа цврсто изматете ги белките и полека додајте ги во смесата со жолчките. Готовата смеса истурете ја во тавата, која претходно сте ја подмачкале. Пожелно е тавата или калапот за печење да бидат со димензии 36X20 сантиметри. Печете го тестото 30 минути во загреана рерна на 180 степени.

Во меѓувреме во големо тенџере ставете ги јаболката, шеќерот и водата. Варете ги јаболката додека не почнат да се распаѓаат, а потоа додадете ги пудинзите измешани во малку вода и варете ги до крај. Топлиот крем прелијте го на изладеното тесто.

Добро изладете го колачот и премачкајте го со шлаг.

Извор: kurir.mk

MARKETING

MARKETING

Претходно

Лестер се врати во Премиер лигата

Следно

ССМ: Креаторите на политики кои покажаа дека се грижат само за сопствените интереси и не се грижат за правата на работниците

Latest from Blog

Нападот врз новинарите во Визбегово – Обвинителството поднесе обвинение против две лица

Основното јавно обвинителство Скопје поднесе обвинение против две лица поради попречување на работата на новинарите за време на известувањето за пожарот на депонијата во Визбегово. На 9 јули, на улицата „Индира Ганди“,

Сојузот на здруженија на лозари бара плаќање на грозјето според шеќерни единици, инспекции кај откупувачи, субвенции за модернизирање за намалување на трошоците за производство

„По објавувањето на цените за килограм грозје, иако овие цени се највисоки досега, револтот кај лозарите е очигледен, бидејќи овие цени не соодветствуваат со трошоците за производство на килограм грозје. Цените на

Хоспитализиран тренерот на Аталанта

Хрватскиот стратег на клупата на Аталанта, Иван Јуриќ, го пропушти почетокот на подготовките на калчолигашот поради здравствени проблеми. Аталанта соопшти попладнево дека здравствената состојба на Јуриќ се подобрува и се очекува наскоро
Go toTop