Дефицитот на калории е тајната на долговечноста

1 min read

Италија, Јапонија и Костарика можеби изгледаат како различни светови, но тие всушност споделуваат една извонредна карактеристика. Овие земји се дом на 3 од 5-те ретки „сини зони“ на Земјата – региони каде што жителите имаат 10 пати поголема веројатност да живеат до 100 години отколку на кое било друго место, објави Мирор.

Но, доколку не живеете во овие земји на долговечноста, не очајувајте. Една од тајните за продолжување на животот на жителите на овие простори сега е откриена – а сето тоа се должи на строгата практика позната како „трикот од 80%“ или „Хара Хачи Бу“.

Принципот на исхрана е особено лоша вест за сите оние кои се трудат да јадат обилно 3 пати на ден. Жителите на сините зони обично земаат само еден скромен оброк во втората половина од денот, совесно застанувајќи на 80% ситост – оттука и прекарот на ова правило.
Тоа е практика која помага да се избегне познатото чувство на „кома со храна“ што може да се појави после прејадување, а притоа им овозможува на луѓето да ја задржат својата енергија во текот на денот. Според истражувачот на Сините зони, Ден Бутнер, овој начин на живот најчесто го практикуваат жителите на Окинава, еден од најмалите острови во Јапонија.

„Тајната на умереното јадење на долг рок е да се имитира околината и навиките на луѓето од Окинава. Има значајна разлика во калориите помеѓу кога Американецот вели: „Сита сум“, и кога Окинаванец вели: „Веќе не сум гладен“, објасни Буетнер.

Претходните истражувања велат дека тие исто така живеат во „калориски дефицит“ од само 1.900 калории наместо типичните 2.000-2.500 на повеќето луѓе, што е поврзано со помал ризик од болести поврзани со возраста. Во светлината на ова, д-р Дебора Ли, лекар во аптеката Д-р Фокс, изјави: „Замислете како ќе изгледа целата ваша порција и јадете 80% од неа“.

„Се смета дека ограничувањето на калориите го забавува процесот на стареење. Јадењето помалку ја намалува стапката на метаболизам. Со помалку метаболички процеси што се одвиваат, се случува помалку оксидација. Оксидативниот стрес веројатно лежи во основата на развојот на многу од хроничните болести што ги гледаме денес – срцеви заболувања, рак, дијабетес тип 2 и деменција“.

Д-р Ли тврди дека одвојувањето време за бавно јадење може да ви помогне да се придржувате до правилото од 80%. Ова е поткрепено и од науката, со една студија од 2012 година која нагласува дека побавното јадење е поврзано со поголемо задоволство и помалку глад помеѓу оброците.

„Нутриционистите веруваат дека ако јадете свесно, бавно и темелно џвакајќи го секој залак, можете да се чувствувате задоволни ако јадете само 80% од она што е во вашата чинија. Диетата има многу придобивки. Не мора да броите калории и ниту една храна не е апсолутно забранета. Може да се вклопи во вашиот работен и социјален распоред. Сè уште јадете големи количини здрава храна и добро се храните“, вели Ли.

ИЗВОР: racin.mk

Претходно

Николоски: Планираме да направиме отворен систем на патарини

Следно

Лукаревска: Во Буџетот се намалени парите за малите и средни претпријатија од 80 на само 18 милиони

Latest from Blog