Бројките на геноцидот во Газа

1 min read
  • Убиени се 8.176 деца и 4.112 жени и тоа изнесува  61% од вкупно убиените 
  • 92% од убиените се цивили (18.460 лица од 20.031) –
  • Еден милиони и седумстотини триесет илјади луѓе се раселени, што е над 80% од населението во Газа.

За само 49 дена. Што значи дека:

  • Просечно се убиваат 167 деца дневно или седум на секој час или едно на секои 8 минути. 
  • Дневно во просек се убиваат 377 цивили или речиси 16 на секој час.

За контекст: Според Канцеларијата на комесарот за човекови права на Обединетите нации, војната во Украина за 20 месеци регистрирала 9.614 цивилни жртви.

Со оглед на тоа што ова население е 22 пати помало од Украина, и дека зборуваме за само 49 дена (наспроти 20 месеци), војната во Газа е неверојатни 520 пати посмртоносна за цивилите отколку војната во Украина а жртвениот биланс на децата е поголем за 3.500 пати, пишува Арно Бертранд.

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Мизрахи: Заклучоците кои ги прочитав пред Анкетната комисија немаат политички наратив

Следно

Утврдена маршрутата по која Лавров треба да пристигне на скопскиот аеродром за состанокот на ОБСЕ, потврди Министерството за одбрана

Latest from Blog