Заборавете на сите други рецепти: Ова е најдобрата смеса за палачинки!

February 21, 2024
2 mins read

Подготовката на смесата за палачинки треба да биде една од наједноставните потфати во кујната, но колку и да изгледа едноставна подготовката на смесата, има чести дискусии за мали трикови што ќе обезбедат меки и вкусни палачинки. Овие трикови обично се поврзани со индивидуални состојки или процедури при подготовката, колку време смесата за палачинки треба да „стои“ и како да се пече смесата.

Иако состојките и подготовката се разликуваат во зависност од потеклото на рецептот за палачинки, некои правила се универзални и важат за сите можни рецепти за подготовка на овој специјалитет.

За почеток, треба да ги подготвите сите состојки што ќе ги користите – јајца, брашно (најдобро е да измешате меко и остро бело брашно), млеко, минерална вода, малку сол, лажичка рум, малку изрендана кора од лимон , половина лажичка шеќер и една лажичка масло. Количините на јајца, млеко и брашно можат да бидат „едукативни“ до одредена мера, а во просек 250-300 гр брашно се користат за 2 јајца со средна големина. Еден од триковите во состојките е количината на јајца, поголема количина на јајца може да резултира со „тешки“ палачинки, а вие сакате да го избегнете тоа.

Редоследот по кој се додаваат состојките

Кога ја подготвувате смесата, прво додадете го јајцето што треба да го изматите. Во некои рецепти, ќе ја видите и препораката за одвојување на жолчки од белки, сепак, ова почесто се однесува на подебели палачинки, како што се американски палачинки, на кои им се додава шеќер и путер. За нашата домашна верзија на тенки и меки палачинки, потребно е да запенат целите јајца, а потоа да се додаде млеко и повторно да се меша.

Потоа додадете го брашното кое треба да се додаде околку колку што смесата треба да е многу густа и таквата смеса треба добро да се измеша со жица за матење со цел темелно да се хомогенизира и да се избегне формирање грутки. После тоа, смесата се разредува со минерална вода до саканата густина. Не мешајте ги состојките енергично затоа што ја кршите нивната структура, само треба добро да ги поврзете. Исто така, никогаш не користете стапен-миксер, а доколку користите обичен, поставете го на најмала брзина откако ќе додадете брашно. Со овој рецепт, палачинките секогаш ќе успеат, ќе бидат вкусни, меки и воздушни.

Мали додатоци, големи трикови

Мали, но важни додатоци се рум, сол, шеќер и малку масло, и нема да штети малку кора од лимон. Аматерските готвачи исто така знаат дека нај воздушните и најмеките палачинки мора да се направат со додавање на газирана минерална вода богата со бикарбонат. Иако газираната минерална вода е кисела по својата pH вредност, таа всушност делува алкално поради изобилството на бикарбонатот што го содржи.

Натриум бикарбонат, или популарно сода бикарбона, е основната состојка на прашокот за пециво. Затоа, меките, воздушни и крцкави палачинки се скоро незамисливи без минерална вода. Додавањето рум во тестото што се пече во масло, освен што обезбедува посебна арома и мирис, исто така гарантира дека палачинките нема да апсорбираат непотребно масло. Мал додаток на сол ќе ја зајакне мрежата на глутен и на тој начин ќе обезбеди подобра конзистентност на печеното тесто. Додавањето шеќер обично е карактеристично за рецептите за слатки палачинки, а понекогаш и обичниот шеќер можете да го замените со ванилин шеќер.

Состојки за палачинки

2 јајца
250 гр брашно (половина меко и полуостро)
350 мл млеко
1 дл минерална вода
малку сол
рендана кора од половина лимон
1 ванилин шеќер

Подготовка на палачинки:

1. Во голем сад изматете ги целите јајца, додадете го млекото, па промешајте повторно

2. Потоа, постојано мешајќи со жица, додајте го брашното додека не ја потрошите поставената количина

3. Додадете минерална вода и измешајте сè добро додека не добиете хомогена смеса

4. Сега додадете лимон (рендана кора од лимон), рум по желба (дефинитивно препорака да ставите), па ванилин шеќер и сол

5. Измешајте сè добро и оставете ја смесата за палачинки да отстои 10 минути

6. Во меѓувреме, добро загрејте ја тавата за палачинки (по можност со нелеплива основа)

7. Премачкајте ја топлата тава со многу малку масло

8. Пржете ја едната страна околу 30 секунди (додека златно не порумени), превртете ја и продолжете да ја пржите другата страна на палачинката околу 20 секунди.

Извор: kurir.mk

MARKETING

MARKETING

MARKETING

Претходно

Ќе се снимаат четири филма за „Битлси“

Следно

Ова се најновите информации за состојбата со голема кашлица

Latest from Blog

Укината забраната за тешки товарни возила на патниот правец Берово – Струмица

Збраната за тешки товарни возила е укината на патниот правец Берово – Струмица во 15.30 часот, соопшти ЈП Македонијапат. Претходно јавното претпријатие информираше дека се укинати и забраните за сообраќај на камиони

За почист воздух Албанија ќе го забрани увозот на возила произведени пред 2011 година

Албанија ќе го забрани увозот на возила произведени пред 2011 година, како дел од мерките за намалување на загадувањето на животната средина и зголемување на безбедноста на патиштата. Исто така, ќе биде

Радев  му го врачи мандат за формирање на влада на Жељасков

Бугарскиот претседател Румен Радев денеска му го врачи мандатот за состав на влада на кандидатот за премиер предложен од најголемата пратеничка група ГЕРБ-СДС.  Росен Жељазков, кој беше предложен од ГЕРБ-СДС за премиер,

Костовски: Платите на 70 отсто од вработените во Министерство за култура се под просечната плата

Платите на 70 отсто од вработените во Министерството за култура се под просечната плата во Македонија, а разликата со платите на вработените на истите позиции во државните органи кои го добија додатокот

Петмесечна горила пронајдена во авион на аеродромот „Истанбул“

ИСТАНБУЛ (АА) – Петмесечна горила е пронајдена на аеродромот „Истанбул“ во пратка од Нигерија во авион што преку Истанбул летал до Тајланд минатиот месец, јавува Анадолу. Младенчето, кое е под постојан надзор,
Go toTop