Тикварник

September 17, 2025
1 min read

Состојки:

  • 1,5 кг тиква
  • 50 мл масло
  • 250-300 мл млеко
  • 1 чаша шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 3 јајца

 

Подготовка:

Тиквата може да се пече во рерна или да се вари на пареа. Јас претпочитам да се вари, бидејќи е посочна и полесна за пире. Добро изгмечете ја сварената тиква за да нема грутки. Скршете ги јајцата и добро измешајте, потоа додадете го шеќерот, ванилиниот шеќер, маслото и млекото, едно по едно постепено, мешајќи. Печете на 180 степени 20-30 минути, т.е. додека не поруменат одозгора. Сами изберете ја чашата за шеќер, во зависност од тоа колку ја сакате слатка. Сладоста зависи и од тоа колку е слатка самата тиква.

Смесата за Тикварник треба да биде густа како за мафини, па затоа не е важно дали е погуста или поретка. Состојките не мора да бидат потполно исти.

Извор: kurir.mk

VERO JUMBO MACEDONIA

EVN MACEDONIA

MATINA DENTAL CLINIC

AUTO SHKOLLA BEKO

Претходно

Експерти: Потпалуваат добро обучени диверзанти

Следно

Меркел: Европа мора да се обедини

Latest from Blog

The Economist MeetUp: The World Ahead 2026 – Конференција што ја обележа годината

Со силни пораки, визионерски дискусии и присуство на најрелевантните носители на одлуки, годинашното издание на The Economist MeetUp: The World Ahead 2026 официјално се заокружи како најпрестижната бизнис и економска конференција одржана

Фото: Сексапилната Џенифер Лопез

Светската музичка ѕвезда и актерка Џенифер Лопез се појави на насловната страница на бројот „The Envelope“ на „Лос Анџелес Тајмс“, посветен на жените во филмот, оставајќи силен впечаток со своите модни избори

Осомничениот за пукањето на Универзитетот Браун пронајден мртов

Осомничениот за масовното пукање минатиот викенд на Универзитетот Браун е мртов, изјави американски адвокат, додека властите истражуваат дали истото лице го убил професорот на Технолошкиот институт во Масачусетс (МИТ) два дена по

Терјаки лосос

Состојки (за 1 лице): 200 грама свеж лосос Маринада: 1 лажичка сусамово масло 1 лажичка кафеав шеќер 2 лажици соја сос 1 лажичка оризов оцет 1 чешне лук (рендан) 1 лажичка рендан
Go toTop