Овој речепт ќе ве освои лесни се како облаци, а меки како сон.
Состојки:
– 2 големи јајца, ладни
– 2 лажици млеко (30 мл)
– 1/4 чаша брашно за колачи (30 г)
– 1/4 лажичка прашок за пециво (1 г)
– 1 лажичка пченкарен скроб
– Малку сок од лимон
– 2,5 лажици шеќер (30 г)
Налин на подготовка:
1. Одделете ги жолчките од белките. Ставете ги белките во фрижидер.
2. Измешајте ги жолчките, млекото, прашокот за пециво и брашното за колачи. Оставете настрана.
3. Матете ги белките додека не се пени. Додадете го сокот од лимон. Постепено додавајте шеќер, матејќи додека не се формираат цврсти врвови.
4. Нежно измешајте ја меренгата во смесата од жолчки во серии. Додадете го пченкарниот скроб. Не претерувајте со мешањето; смесата треба да биде густа, а не течна.
5. Загрејте тава на 175°C. Ставете ја смесата во тавата. Додадете неколку капки вода околу работ. Покријте и печете 6-8 минути од секоја страна.
6. Декорирајте со шлаг и додатоци.
Извор: kurir.mk