Шест придобивки од лубеницата

June 7, 2024
1 min read

Лубеницата е вообичаено летно освежување коешто се консумира во долгите топли денови… Овој зеленчук е полн витамини и хранливи материи, па дури и може да помогне при заштита од болести. Следат шест позитивни страни на лубеницата…

1. Ја одржува хидратацијата

– Лубеница со средна големина содржи околу 92 отсто вода, па затоа таа е одлична за да останете хидрирани, вели Елизабет Бејл, од „Елизабет Бејл нутришн“.

Водата е важен дел од функционирањето на телото. Всушност, водата сочинува 60 отсто од составот на човековото тело, што објаснува зошто овој плод игра така голема улога во сѐ тоа.

2. Лубеницата содржи многу витамини потребни на вашето тело!

Меѓу нив се витаминот А, Ц, Б-6. Исто така, лубеницата содржи и магнезиум кој помага во регулирање на работата на мускулите и нервите.

3. Поголема контрола врз тежината

Едно просечно парче лубеница содржи околу 45 калории, што ја прави нискокалорична закуска. Високата содржина на вода во лубеницата пак, може да биде заситена и да помогне при вносот на помалку калории воопшто.

4. Ја спречува болката во мускулите

– Лубеницата содржи Л-цитрулин – аминокиселина којашто помага да се намали болката во мускулите по тренинг. Л-цитрулинот ги шири крвните садови за да овозможи поголем проток на крв во мускулите, што може да ја намали болката со подобрување на снабдувањето со кислород за време на вежбањето, вели нутриционистката Ејми Шапиро

Истражување од 2013 година посочува дека учесниците кои пијат обичен сок од лубеница, или измешан со цитрулин имале помала веројатност од воспаление на мускулите од групата која пиела само пијалак од цитрулин.

5. Лубеницата го намалува крвниот притисок

– Бидејќи цитрулинот помага во отворањето и опуштањето на крвните садови, тоа може да го подобри протокот на крв и да го намали крвниот притисо, вели Шапиро.

Ако човек остане правилно хидриран, тоа може да го подобри крвниот притисок така што ќе му срцето поделотворно ќе пумпа крв во мускулите. Истражување од 2012 година покажа дека лубеницата го намалува крвниот притисок кај возрасни лица со вишок килограми и со висок крвен притисок.

6. Го подобрува варењето

– И влакната се важни за варењето, бидејќи ја регулираат масата на столицата, што го олеснува процесот, вели Шапиро.

Иако лубеницата не содржи многу влакна – околу еден грам по парче, и високата содржина на вода може да помогне да се подобри варењето на храната.

Извор: kurir.mk

MARKETING

MARKETING

MARKETING

Претходно

Бесарт Ибраими уште една година во Струга

Следно

ДУИ ќе гласа за законот на Мицкоски

Latest from Blog

Дурмиши: Јас сакам минималната плата да биде и 600 евра

Синдикатите и натаму бараат зголемување на минималната плата на 450 евра, за подобрување на животниот стандард. Министерот за економија Бесар Дурмиши рече дека предвидени средства за зголемување на минималната плата има околу

За градоначалникот на Бутел Костовски нема одмор: Љуботен и Љубанци се приклучуваат на водоводната мрежа на град Скопје

Историскиот проект за снабдување со вода за пиење во Љуботен и Љубанци напредува со одлична динамика, што бележи важен чекор за подобрување на животот на жителите од овие населени места. Градоначалникот на

Сочувство од БПЦ за смртта на владиката Тимотеј, преполно со политизирање и понижување: Скандалозно писмо од Бугарскиот архиепископ

Во писмото со сочувство за починатиот владика г. Тимотеј, покрај зборовите на уважување, се наведува: „Во овие тешки моменти за Вас и за целата Православна црква на Северна Македонија, изразуваме искрено сочувство

Трајков учествуваше на иницијативата „Дрво на пријателството“

Денеска заменик министерката за европски прашања и заменик главен преговарач со ЕУ доц. д- р Викторија Трајков присуствуваше на регионалната иницијатива „Дрво на пријателството“, организирана од Европскиот фонд за Балканот (ЕФБ) кое
Go toTop