ЖЕНЕВА (АА) – Светската здравствена организација (СЗО) предупреди дека секој ден 1,6 милиони луѓе низ светот се разболуваат поради небезбедна храна, повикувајќи на посилни глобални напори за да се обезбеди безбедна храна преку политики и практики засновани на научни докази, јавува Анадолу.
„Безбедноста на храната е глобална одговорност“, изјави Симоне Моараес Расл, научничка од Одделението за исхрана и безбедност на храната при СЗО, на прес-конференција на Обединетите нации во Женева пред одбележувањето на Светскиот ден за безбедноста на храната во сабота.
„Овие заболувања можат да се спречат, науката за нивна превенција веќе постои. Она што ни треба е акција – координирана, заснована на докази и инклузивна акција“, додаде таа.
Расл нагласи дека одговорноста за безбедноста на храната лежи кај сите сектори на општеството. Креаторите на политики мора да инвестираат во регулативи засновани на наука и силни системи за податоци; бизнисите за храна треба да усвојат ригорозни практики за безбедност и да прифатат транспарентност; академските институции треба да продолжат да воведуваат иновации и да едуцираат; а потрошувачите мора да останат информирани и да практикуваат безбедно ракување со храната дома.
„Секој од нас е управувач со ризик. Бидејќи, ако не е безбедно – тогаш не е храна“, рече таа.
Извор: Anadolu Agency (AA)