Потребно ви е:
За тестото:
500 г брашно
1 коцка квасец
1 кесичка прашок за пециво
2 лажички обична сол
1 лажичка шеќер
100 мл масло
1,5 дл млака кисела вода
Друго:
150 г маргарин
по потреба сусам
по потреба лен
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Растворете го квасецот со шеќер во малку млака кисела вода.
Потоа додадете го квасецот и оставете да се активира.
Додадете го остатокот од млаката кисела вода, масло, сол, дел од брашното просеано со прашок за пециво.
Матете со жица за матење и додавајте го остатокот од брашното малку по малку.
Потоа месете на набрашнета работна површина.
Поделете го тестото на 6 топчиња, покријте ги и оставете ги така половина час.
Поделете го маргаринот од фрижидерот на 5 дела, па развлечете го секое топче.
Изрендајте малку маргарин во секое освен последното, па наредете ги едно врз друго.
Оставете да отстои 15 минути и свртете го делот од тестото што бил одоздола нагоре.
Потоа развлечете го што е можно потенко во круг и исечете го на тесни триаголници, замотајте го и наредете го на плех за печење.
Покријте ги кифличките со крпа и оставете ги да се дуплираат во големина.
Потоа премачкајте го секое со вода и наросете го со семки.
Печете ги кифличките во рерна загреана на 200 степени додека не поруменат.
Извор: kurir.mk


