Состојки:
– 1/2 чаша топло млеко
– 2 лажици растопен несолен путер
– 1¼ лажичка активен сув квасец
– 3 лажици шеќер
– 1 големо јајце
– 1/4 лажичка сол
– 1,5 чаши брашно за сите намени (плус дополнително за наросување)
– Масло за пржење
Чекор-по-чекор инструкции за подготовка:
1. Измешајте топло млеко, растопен путер, шеќер и квасец во сад. Оставете да отстои 5 минути додека не стане пенасто.
2. Во сад, измешајте брашно и сол. Додадете ја смесата од квасец и изматено јајце. Мешајте и месете додека не се формира меко тесто. Ако е суво, додадете уште малку млеко.
3. Покријте го тестото и оставете го да отстои на топло место 1 час, додека не се дуплира во големина.
4. Притиснете го тестото за да ослободите воздушни меурчиња. Месете додека не стане мазно. Покријте повторно и оставете го да нарасне уште 30 до 60 минути.
5. Месете повторно за да ги отстраните воздушните џебови. Поделете на 8 парчиња. Секое парче завиткајте го во јаже долго околу 25 сантиметри. Свиткајте го јажето и спојте ги краевите за да ја задржите формата.
6. Ставете го извитканото тесто во плех посипан со брашно. Оставете ги да нараснат 30 минути. По 15 минути, нежно превртете ги за да нараснат рамномерно.
7. Загрејте масло во длабок тавче на 175°C, потоа малку намалете ја температурата. Внимателно ставете ги крофните во маслото, не ги преполнувајте. Пржете околу 5 минути, нежно превртувајќи ги со маша додека не станат златно-кафеави и крцкави.
8. Исцедете ги крофните. Додека се топли, премачкајте ги со шеќер. Или оставете ги да се изладат и наросете ги со шеќер во прав.
Извор: kurir.mk