Состојки:
600 г бисквити
300 г шлаг во прав
300 г чоколадо
300 мл млеко
За потопување на бисквитите:
200 мл млеко
За декорација:
200 г чоколадо
1 лажица масло
Подготовка:
Изматете ја шлагот со млекото за да добиете цврста смеса. Додадете го растопеното чоколадо (растопете го на тивок оган или во микробранова печка) и матете за да се соедини. Потопете го секое парче бисквит во млеко и наредете го на плехот во еден ред како кора. Премачкајте со неколку лажици фил, ставете ред бисквити, фил и така натаму по ред додека не се потрошат сите бисквити и филот. Треба да завршите со бисквити одозгора. Треба да има 4-5 реда бисквити, во зависност од големината на плехот.
За глазурата, растопете го чоколадото со масло и премачкајте го одозгора на тортата. Оставете да се стегне, потоа исечете на коцки и послужете.
Извор: kurir.mk