Состојки:
600 гр мелени посни бисквити
100 гр цели бисквити
5 лажици шеќер за пудингот
100 гр шеќер за чај
200 гр шеќер во прав
400 гр мелени ореви
пудинг од карамела
100 гр стопено чоколадо
300-400 гр шлаг
600 – 700 гр киви
4 портокали (сок)
500 гр посен маргарин
1 л. вода
2 ванилин шеќери
Подготовка:
Сварете го пудингот од 5 лажици шеќер, ванилин шеќер и прашок за пудинг. Одделно, изматете го маргаринот со 4 лажици шеќер во прав. Соединете го со изладениот пудинг.
Измешајте го мелениот бисквит и мелените ореви, потоа додадете шеќер во прав и сок од портокал, како и стопеното чоколадо и половина од изматениот маргарин. Добро измешајте сè и додадете неколку капки рум.
Растворете 100 г шеќер, прелијте со 300 мл вода и оставете да зоврие. Наредете ги бисквитите потопени во топол чај на послужавник. Одозгора нанесете го темниот фил, потоа половина од светлиот фил. Додадете ги кивите исечено на тенки листови и другата половина од светлиот крем. Декорирајте ја тортата со шлаг.
Извор: kurir.mk


