Јелен била на печурки кога се клањаше во Кина?

July 17, 2023
1 min read

„Знам пријател кој по грешка ги изел и три дена халуцинираше,“ и „мислиш дека одиш право а одеднаш паѓаш на страна,“ се дел од искуствата од јадењето на оваа печурка што локалците ги споделуваат со Си-ен-ен.

Минатата година Ботаничкото друштво на Јунан, провинцијата во која расте печурката, во списокот на отровни печурки од провинцијата ја додаде и сортата што и била послужена на Јелен, џијан шу чинг. Ваквото категоризирање предизвикало дебата дали оваа печурка треба и понатаму да биде служена во локалните ресторани.

Стравовите на ботаничарите биле засенети од популарноста на јадењето од овие печурки, па тие и понатаму продолжуваат да се служи во Јунан и низ Кина. Наводно, ако целосно ги свариш, им ги вадиш сите халуциногени својства.

По посетата на ресторанот, Јелен има средба со кинескиот колега Хе Лифен, кога и се случува сега неславното клањање.

ИЗВОР: off.net.mk

MARKETING

MARKETING

Претходно

Произволен и малициозен однос на Министерството за култура кон наградата „Роман на годината“, велат од Фондацијата „Славко Јаневски“

Следно

Грција: Во последните 24 часа избувнале 46 шумски пожари

Latest from Blog

Маск формира нова политичка партија во САД

Милијардерот Илон Маск најави формирање на нова политичка партија во САД наречена Американска партија, еден ден откако спроведе анкета меѓу своите следбеници на социјалната мрежа Икс за потребата од нова политичка опција.

На ГП „Богородица“ се чека од 30 до 40 минути

Сообраќајот на државните патишта утрово се одвива непречено, по суви коловози. Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е зголемен. Како што соопшти Автомотосојузот на Македонија, поради зголемена фреквенција

Андријана Будимир нов тренер на женскиот ракометен клуб Војводина

Женскиот ракометен клуб Војводина официјално објави дека нов тренер на првата екипа ќе биде Андријана Будимир. Поранешната европска шампионка со Кометал Ѓорче Петров го прифати предизвикот и ќе го предводи тимот низ
Go toTop