Јелен била на печурки кога се клањаше во Кина?

1 min read

„Знам пријател кој по грешка ги изел и три дена халуцинираше,“ и „мислиш дека одиш право а одеднаш паѓаш на страна,“ се дел од искуствата од јадењето на оваа печурка што локалците ги споделуваат со Си-ен-ен.

Минатата година Ботаничкото друштво на Јунан, провинцијата во која расте печурката, во списокот на отровни печурки од провинцијата ја додаде и сортата што и била послужена на Јелен, џијан шу чинг. Ваквото категоризирање предизвикало дебата дали оваа печурка треба и понатаму да биде служена во локалните ресторани.

Стравовите на ботаничарите биле засенети од популарноста на јадењето од овие печурки, па тие и понатаму продолжуваат да се служи во Јунан и низ Кина. Наводно, ако целосно ги свариш, им ги вадиш сите халуциногени својства.

По посетата на ресторанот, Јелен има средба со кинескиот колега Хе Лифен, кога и се случува сега неславното клањање.

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Произволен и малициозен однос на Министерството за култура кон наградата „Роман на годината“, велат од Фондацијата „Славко Јаневски“

Следно

Грција: Во последните 24 часа избувнале 46 шумски пожари

Latest from Blog