И во Грција гужви за лични карти, ама не заради капитулација

1 min read

Под мантија на грчката православна црква и други верски организации, Грците со децении пружаат отпор кон дигитализацијата. Уште во раните 90-ти одржуваа масовни протести на оваа тема, заради изоставање одредницата за „религија“ во новите документи, давање премногу контрола на државата врз граѓаните а се бара и ниедна исправа да нема комбинација од три шестки, што се смета за бројот на Ѓаволот.

„Православните христијански здруженија од цела Грција кои го потпишуваат овој текст, изразуваат силен протест до грчката влада за најавените електронски (дигитални) идентитети, после 40 годишно постојано неодобрување на народот и отфрлање на слични владини напори. 

Како верни членови на Црквата, остануваме посветени на синодските одлуки кои нè советуваа да не примаме такви идентитети со кои ја предаваме нашата, од Бога дадена слобода, на дигиталната држава.

Недозволиво е кршењето на личните слободи со наметнување електронски идентитет, бидејќи неговите директни последици се нумерирањето, дигиталното досие, а пред се семоќноста на државата во однос на граѓанинот, кој, како што ни покажаа и другите комерцијални дигитални апликациите, лесно го предава својот живот и слобода, за малку дигитална удобност“, пишува во заедничкото соопштение на неколку грчки верски асоцијации.

Во Македонија гадовите инсистираат на промена на важечките лични исправи со нови само за на нив да пишува Северна. 

Јебала ги северна.

***************

Ценовник на капитулацијата

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

„Кајмак” на Манчевски ја освои наградата за најдобар филм на фестивалот Синеквест во Калифорнија

Следно

Учениците се вратија во школските клупи, годинава првпат ќе имаат и пролетен распуст

Latest from Blog