Цената на пиперката ајварка ова лето сруши рекорди и веќе не се симнува под сто денари за килограм, а така ќе остане и во претстојната есен. Земјоделците предупредуваат дека сушниот бран драматично ги намалил приносите, па во Македонија се соочуваме со најскапиот зеленчук во овој период откако се памети. Откупните точки во Струмичко и Прилепско за прва класа плаќаат 45 денари, што значи дека на тезга и во супермаркет цената надминува 120 денари. Доматот, кој традиционално се стабилизира до август, сега се продава за исти пари, а производителите стравуваат дека јавувањето на сушата токму во најкритичната фаза ќе ја задржи високата цена и во септември.
Ристо Велков, претседател на Регионалниот сојуз на земјоделци од Струмица, објаснува дека на жаркото сонце му се придружиле и зголемените трошоци за нафта, ѓубриво и заштитни препарати. Според неговите пресметки, економската рамнотежа би била постигната ако раноградинарите добиваат најмалку шеесет денари на откуп, но моменталните скалила за прва класа не надминуваат 45 денари. Препродавачките и трговските маржи го прават остатокот: пиперката стигнува до потрошувачот речиси трипати поскапа од производната цена.
Ѓорѓи Каракашев од Националната земјоделска мрежа најавува „скапа есен и уште поскапа зимница“. Според него, потребата за градинарски култури расте, а производството опаѓа, не само поради климатските промени туку и затоа што „нема ни кој да сади ни кој да бере“. На пазарот владее парадокс: површините не се намалени драстично, но приносите по хектар се. Ланското мало покачување на откупните цени од десетина денари не било доволно да ги амортизира инфлациските шокови во агросекторот.
Министерот за земјоделство Цветан Трипуновски признава дека годинава откупната цена е зголемена во однос на лани, но апелира бербата да се одвива по договорен календар за да не се создадат затнати денови со вишок непреработена пиперка. Државниот инспекторат за земјоделство, уверува Трипуновски, ќе го следи текот на откупот за да спречи вештачки застои и дополнителни скокови во цените.
За граѓаните, практичното прашање останува: ќе се прави ли ајвар оваа есен? Велков е песимист: „Со вакви цени ретко кој ќе полни буре.“ Одговорот, се чини, ќе зависи од тоа колку брзо ќе се смени времето – и каков отпор ќе им пружат регионалните пазари на гладните трговски маржи.
ИЗВОР: racin.mk