Состојки:
(за 4 лица)
600-700 грама свинско филе (секое месо ќе биде соодветно)
3 големи главици кромид
2 црвени пиперки
1 голем домат
1 голема тиквичка
1 лажица благ ајвар
1/3 лажичка лут ајвар
2 лажици сецкан магдонос
сол, мелен црн пипер
1 чаша вода
сончогледово масло
околу 200 грама варен ориз.
Подготовка:
Загрејте малку масло во длабока тава на силен оган и пржете го целото филе (исечете го на половина ако не може да се собере целото парче). Добро испржете го од сите страни, потоа извадете го од тавчето и покријте го за да остане топло. Внимавајте да не го изгорите месото, изгореното масло ќе стане горчливо и ќе го расипе вкусот. Во истата тава со преостанатото масло, пржете го кромидот исечен на парчиња и пиперката исечена на мали парчиња или ленти на средна температура. Мешајте често.Откако зеленчукот ќе омекне, додадете го излупениот и исецкан домат и пржете го 5 минути. Потоа додадете ги исецканите тиквички и пржете го уште 5 минути, мешајќи често. Додадете го благиот и лутиот ајвар, сецканиот магдонос, солта и биберот. Вратете го месото во тавата, покријте и варете на тивок оган околу 10 минути. Потоа додадете вода, повторно покријте и продолжете да крчкате околу 45 минути. Извадете го месото кон крајот, исечете го на медалјони и вратете го во сосот. Покријте и оставете го да отстои 2 минути.
Сервирајте со варен ориз.
Извор: kurir.mk