Author

e-post - 2 страна

e-post has 7068 articles published.

Промоција на монографијата „Цртежи“ од Павле Кузманоски

во категорија Култура од

Денеска, во Камерната сала на Македонската филхармонија, во 20 часот, концерт ќе одржи македонскиот виртуоз на хармоника, Александар Коловски, заедно со Ана Кришталева од Русија, исто така на хармоника.

Концертот носи наслов „Од класика до вариете“, а двајцата повеќенаградувани уметници ќе изведат комплексни и атрактивни дела од Е. Лекуона/А. Володос, Д. Скарлати, А. Кусиаков, Е. Григ, Р. Вуртнер, В. Семионов, А. Пјацола, Ј. Брамс/И. Јашкевич…

Коловски е роден во Скопје во 1990 година. Дипломира на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Златко Мадевски, а во 2018 година магистрира на Универзитетот „Антон Брукнер“ во Линц, Австрија, во класата на проф. Алфред Мелихар. Коловски редовно настапува на концерти и фестивали во Европа, Кина и во Русија. Во периодот од 2009 до 2012 година тој станува еден од студентите на реномираниот професор Фредерик Дешамп од Франција. Покрај класичната музика, во Франција во 2010 година Коловски почнува да се занимава и со изведба на т.н. вариете-музика. Критиката ќе го оцени како изведувач познат по својот темперамент, виртуозност и импресивна техника. Во 2011 година го освојува првото место на натпреварот „Светски трофеј“ во Пинето, Италија, освојува прво место на интернационалниот натпревар „Кастелфидардо“ во Италија во сениорска категорија за класична музика во 2011 година, потоа прво место на интернационалниот натпревар „Гранд при“ во Франција во 2011 година, како и прво место на „Кастелфидардо“ во сениорска категорија за вариете-музика. Коловски е добитник и на наградата „Виртуози“ во 2014 година во категоријата млад музички уметник, доделена од страна на македонското Министерство за култура, Македонската опера и балет и Македонската филхармонија.


Ана Кришталева е родена во Армавир, Русија, во 1996 година и уште од рани години се врзува за музиката редовно концертирајќи и настапувајќи на интернационални и домашни натпревари. Основното музичко образование го завршува во новокубанското детско музичко училиште во класата на проф. Михаил Бојко. Во 2014 година, пак, се запишува на Ростовскиот музички колеџ во класата на познатиот професор и заслужен артист на Русија, Јури Шишкин. Нејзиниот репертоар е богат и вклучува композиции од разни музички епохи, дела од Менделсон, Григ, Московски, Лекуона, Кусјаков, Бах, Шчедрин, Семионов… како и композиции од руската народна музика. Инаку, Ана Кришталева редовно настапува на натпревари, како и на концерти во Русија и надвор од земјата, а нејзините изведби се високо позитивно оценети од страна на критиката и опишани како интерпретации исполнети со страст и длабочина, во комбинација со долги и драматични скали, деликатен опсег на звукот и брилијантна техника… Кришталева е добитник на Гранд при на натпреварот „Акордеон плус“ во Ростов на Дон, Русија, во 2012 година, потоа победник е во сениорска категорија за класична музика на интернационалниот натпревар „Кастелфридардо“ во Италија во 2015 година, а има освоено и прво место на вториот интернационален натпревар за хармоника во Алкобаса, Португалија, како и прво место на натпреварот „Гридин“ во Курск, Русија, во 2016.

Извор: https://makfax.com.mk/

Кој „крои“ во штипски „Бетон“?

во категорија Eкономија од

Во штипски „Бетон“ се случи значајна промена! Еден од четирите големи акционери ги продаде своите акции! Наскоро ќе дознаеме кој продал и кој е нов сопственик и дали ова е вовед во нешто поголемо што може да се случува со таа голема домашна градежна компанија

Една од четирите фирми кои поседуваат по или над 19,5 отсто од акциите со право на глас во штипската градежна компанија „Бетон“ во петокот ги продаде своите акции, покажуваат официјалните податоци од тргувањето на Македонската берза. 

На 14 јуни (петок) во три трансакции беа истргувани вкупно 8.225 акции со право на глас во штипски „Бетон“ за сума од четврт милион евра односно за 15,5 милиони денари. Секоја од акциите беше истргувана по цена од 1.886 денари.

Кој е нов сопственик на акциите во штипски „Бетон“ официјално ќе се знае на 25 јуни кога ќе биде објавена нова состојба на интернет страницата на Централниот депозитар за хартии од вредност.

Во „Бетон“ има 4 големи поединечни акционери и сите се домашни компании. Најголем акционер е „БИМ Инвест Инженеринг“ од Штип која поседува 23,32 отсто од акциите, според последни достапни податоци оваа компанија е сопственост на Сашко Бошков од Штип, кој е член на Одборот на директори на „Бетон“, а акциите ги купи од Зоранчо Митровски, сопственик на штипски „Езимит“. На почетокот на оваа година токму оваа фирма даде јавна понуда за откуп на сите слободни акции во штипски „Бетон“ и тогаш оваа фирма понуди 1.600 денари за акција. Непосредно по најавата за јавна понуда компанијата се повлече од својата намера.

Другите три компании поседуваат по 19,5 отсто од акциите во штипски „Бетон“ и тие се: ТИМ ДОО од Скопје, „Пелистерка“ од Скопје и „Ексико“. Нивните претставници Тодор Мирчевски, Дејан Панделевски и Јордан Камчев се членови на Одборот на директори на штипската градежна компанија која се прочу во македонската јавност со нејзината градежна експанзија во мега проектот на ВМРО-ДПМНЕ „Скопје 2014“.

„Бетон“, во акционерската структура освен овие четири домашни компании има уште 85 домашни физички лица кои заедно поседуваат 13,8 отсто од акциите во компанијата. Останатите помалку од 5 отсто од акциите се распределни меѓу повеќе од стотина акционери:стански физички лица и домашни правни лица.

Акцијата на штипски „Бетон“ е ниско ликвидна и се тргува ретко. Во поселедниве 6 месеци е тргувана само во на 14 јуни и на 11 април кога биле истргувани вкупно 311 акции по единечна цена од 1.600 денари за акција (ист износ со предлогот за јавно превземање од „БИМ Инвест инженеринг“. 

Р.Ф.

Извор: https://faktor.mk/

Премиера на балетот „Танцот на кадетите“

во категорија Култура од

Денеска, во Камерната сала на Македонската филхармонија, во 20 часот, концерт ќе одржи македонскиот виртуоз на хармоника, Александар Коловски, заедно со Ана Кришталева од Русија, исто така на хармоника.

Концертот носи наслов „Од класика до вариете“, а двајцата повеќенаградувани уметници ќе изведат комплексни и атрактивни дела од Е. Лекуона/А. Володос, Д. Скарлати, А. Кусиаков, Е. Григ, Р. Вуртнер, В. Семионов, А. Пјацола, Ј. Брамс/И. Јашкевич…

Коловски е роден во Скопје во 1990 година. Дипломира на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Златко Мадевски, а во 2018 година магистрира на Универзитетот „Антон Брукнер“ во Линц, Австрија, во класата на проф. Алфред Мелихар. Коловски редовно настапува на концерти и фестивали во Европа, Кина и во Русија. Во периодот од 2009 до 2012 година тој станува еден од студентите на реномираниот професор Фредерик Дешамп од Франција. Покрај класичната музика, во Франција во 2010 година Коловски почнува да се занимава и со изведба на т.н. вариете-музика. Критиката ќе го оцени како изведувач познат по својот темперамент, виртуозност и импресивна техника. Во 2011 година го освојува првото место на натпреварот „Светски трофеј“ во Пинето, Италија, освојува прво место на интернационалниот натпревар „Кастелфидардо“ во Италија во сениорска категорија за класична музика во 2011 година, потоа прво место на интернационалниот натпревар „Гранд при“ во Франција во 2011 година, како и прво место на „Кастелфидардо“ во сениорска категорија за вариете-музика. Коловски е добитник и на наградата „Виртуози“ во 2014 година во категоријата млад музички уметник, доделена од страна на македонското Министерство за култура, Македонската опера и балет и Македонската филхармонија.


Ана Кришталева е родена во Армавир, Русија, во 1996 година и уште од рани години се врзува за музиката редовно концертирајќи и настапувајќи на интернационални и домашни натпревари. Основното музичко образование го завршува во новокубанското детско музичко училиште во класата на проф. Михаил Бојко. Во 2014 година, пак, се запишува на Ростовскиот музички колеџ во класата на познатиот професор и заслужен артист на Русија, Јури Шишкин. Нејзиниот репертоар е богат и вклучува композиции од разни музички епохи, дела од Менделсон, Григ, Московски, Лекуона, Кусјаков, Бах, Шчедрин, Семионов… како и композиции од руската народна музика. Инаку, Ана Кришталева редовно настапува на натпревари, како и на концерти во Русија и надвор од земјата, а нејзините изведби се високо позитивно оценети од страна на критиката и опишани како интерпретации исполнети со страст и длабочина, во комбинација со долги и драматични скали, деликатен опсег на звукот и брилијантна техника… Кришталева е добитник на Гранд при на натпреварот „Акордеон плус“ во Ростов на Дон, Русија, во 2012 година, потоа победник е во сениорска категорија за класична музика на интернационалниот натпревар „Кастелфридардо“ во Италија во 2015 година, а има освоено и прво место на вториот интернационален натпревар за хармоника во Алкобаса, Португалија, како и прво место на натпреварот „Гридин“ во Курск, Русија, во 2016.

Извор: https://makfax.com.mk/

МВР: Во насилните протести приведени 25 лица

во категорија Македонија од
МВР: Во насилните протести приведени 25 лица
Седум полицајци се повредени во насилните протести што вечерва се случија пред Собранието на Македонија, соопшти МВР. Полицијата приведе 25 демонстранти.

„Министерството за внатрешни работи ја информира јавноста дека во текот на вечерашниот јавен протест во Скопје, пред зградата на Собранието, дел од демонстрантите употребија распрскувачки средства и насилно ја турнаа заштитната ограда, истовремено обидувајќи се насилно да влезат во Собранието.

Со цел да се спречи ескалирање на ситуацијата и насилен упад во Собранието, а постапувајќи согласно процедурите, полицијата уопотреби солзавец, соопшти МВР.

Министерството за внатрешни работи потенцира дека го почитува правото на мирен протест, но нема да дозволи употреба на сила и насилен упад, како и нарушување на јавниот ред и мир. Министерството апелира на демократски начин на изразување на јавното мислење.

Протестите беа против Договорот за решавање на македонско-грчкиот спор за името и стратегиско партнерство потпишан денеска во Псарадес

Извор: https://nezavisen.mk/mk/

Шекеринска со осуда за насилните протести пред Собранието

во категорија Македонија од
Вицепремиерката Радмила Шекеринска вечерва „жестоко” ги осуди насилните протести што се сллучија вечерва пред Собранието на Македонија.

– Жестоко го осудувам насилството, особено врз новинари. Не можеш да ја сакаш Македонија и да ја браниш со тоа што ќе тепаш граѓани на државата. Не можеш да ја сакаш Македонија и да им се закануваш на Македонците”, изјави Шеќеринска за 1ТВ.

Извор: https://nezavisen.mk/mk/

Откриено: Еве како Рамос ја „уништи“ Шпанија при пеналот на Роналдо (ВИДЕО)

во категорија Спорт од

Репрезентацијата на Шпанија ремизираше во петокот против Португалија во фантастичниот натпревар кој заврши со резултат 3:3.

„Црвената фурија“ на двапати направи пресврт против Португалија и водеше со 3:2, но Кристијано Роналдо со гол во последните минути и донесе бод на својата селекција. Роналдо таа вечер беше фантастичен бидејќи запиша хет-трик.

Португалија во предност дојде на самиот почеток на мечот кога сигурен од белата точка беше еден од најдобрите играчи на светот. Неговиот соиграч од Реал Мадрид, Серхио Рамос, го советуваше Де Геа што треба да направи, но подобро да не го стореше тоа.

Рамос на Де Геа му порача да се фрли на својата десна страна, бидејќи беше сигурен дека Роналдо ќе шутира раму. Сепак, Португалецот го направи спротивното, па ја затресе мрежата на Шпанија.

Извор: https://sportski.mk/

(Video) Protesta të dhunshme para Kuvendit

во категорија Македонија од
Protestat para Kuvendit të Maqedonisë kundër marrëveshjes për emrin kanë eskaluar në dhunë me policinë, pasi një grup i protestuesve kishin filluar të hidhnin gurë dhe gjësende tjera ndaj policisë, në përpjekje që të thyejnë kordonin dhe të futen në Kuvend. Me këtë rast policia ka përdorur gazin lotsjellës për të shpërndarë protestuesit. Jozyrtarisht njoftohet edhe për disa persona të plagosur ndërsa në afërsi të vendin ku protestohet janë vërejtur edhe automjete të ndihmës së shpejtë. Për momentin situata është e qetë, por e tensionuar.

Извор: https://nezavisen.mk/mk/

Ново изненадување: Петркратниот светски шампион Бразил ремизираше против Швајцарија во првото коло (ВИДЕО)

во категорија Спорт од

Петкрактниот светски шампион, Бразил не успеа да триумфира во мечот од првото коло во групата Ф на Мундијалот против селекцијата на Швајцарија.

Бразил во Ростов ремизираше со 1:1 против помалку фаворизираната Швајцарија.

Во првиот дел веќе во 19. минута Бразил го наметна своето темпо, и се изгледаше дека убедливо ќе триумфира. Благодарение на погодокот на Кутињо во истата минута, Бразил дојде до водство.

На полувреме се замина со гол позитива за Бразил, а веќе во вториот дел, Швајцарија покажа дека не кренала раце од мечот.

Имено, по првата шанса за погодок , предводниците на Петковиќ стигнаа до изедначување, и тоа благодарение на погодокот на Зубер во 50. минута од мечот.

Иако имаше шанси до самиот крај, овие две селекции по првото коло во групата Ф сепак ги поделија бодовите.

Извор: https://sportski.mk/

„Нова демократија“: Тажен ден за Грција, ова е „Ден на срамот“

во категорија Регион од

Главната опозициска партија во Грција „Нова Демократија“ жестоко го критикуваше договорот за решавање на спорот за името, пишува електронското издание на грчкиот весник „Катимерини“.

Партијата издаде соопштение во врска со потпишувањето, во кое вели дека договорот е исклучително важен за грчките национални интереси и со него се признаваат македонскиот јазик и идентитетот.

„Ова е тажен ден за Грција, но исто така е и „Ден на срамот“ за премиерот Ципрас и неговиот коалициски колега, Панос Каменос“, велат од партијата, обвинувајќи ја грчката влада дека договорот создава проблеми од кои ќе биде тешко Грците да се откажат во иднина.

Во соопштението, „Нова Демократија“ го искритикува и односот на полицијата кон демонстрантите во Грција, велејќи дека додека Ципрас и Коѕијас го славеле договорот што е на штета на грчките национални интереси, на полицијата и била дадена наредба да покаже невидена бруталност и да испрати в болница граѓани кои ја покажале својата патриотска чувствителност.

„Нова демократија“: Тажен ден за Грција, ова е „Ден на срамот“ was last modified: June 17th, 2018 by Naum Lokoski

Извор: https://a1on.mk/

Шок бомби ечеа пред Собранието

во категорија Македонија од

Во моментов состојбата пред Собранието е мирна но тензична, откако пред околу половина час полицијата со солзавец растера насилни демонстранти кои протестираа незадоволни од Договорот за решавање на македонско-грчкиот спор за името.

Протестот беше организиран предку социјалните мрежи, a според првичните информации имало околу 2.000 демонстранти.

Дел од порталите пренесуваат дека толпата се обидела насилно да влезе во собраниската зграда.

Извор:http://www.alsat-m.tv

Оди на почеток