Објавена е листата на 10-те најдобри кашкавали во светот, меѓу нив еден е од регионот

April 16, 2024
1 min read

Објавена е листата на 10 најдобри кашкавали во светот во 2023 и 2024 година, според податоците собрани од кулинарското списание Taste Atlas.

На прво место е италијанскиот пармезан (parmigiano reggano), кој е оценет со 4,68 од посетителите на споменатата страница. Пармезанот е тврд, полумасен кашкавал направен од кравјо млеко. Потекнува од околината на италијанскиот град Парма, од каде е и неговото име.

Следат повеќе италијански кашкавали – mozzarella di bufala campana и stracchino di crescenza и грчкиот кашкавал graviera naxou. Тие го добија истиот резултат – 4,64.

На петтото место е португалскиот queijo serra de estrella (4,63), на шестото место е италијанскиот кашкавал buratta (4,62), на седмото место е францускиот saint-andre (4,61), а на осмото место е reblochon (4,55), исто така француски.

Пљевалскиот кашкавал кој се произведува во Црна Гора, го зазеде деветтото место со оценка 4,55. Кашкавалот е главен дел од многу црногорски јадења. Традиционално се произведува од сирово кравјо млеко. Има силен вкус и кремаста текстура.

Неговите уникатни ароми се резултат на процесот на созревање што се одвива во специјално дизајнирани дрвени тенџериња. Сеченото сирење се посолува, се става во дрвени кади, а потоа се потопува во саламура.

Потребни се 15 дена да созрее, по што е подготвено за консумирање. Толку е популарен што има и годишна манифестација Денови на пљевалски кашкавал, каде што многубројни производители ги презентираат своите кашкавали.

Десеттото место на листата го зазеде францускиот Mont d’Or со оценка 4,54.

Извор: kurir.mk

MARKETING

MARKETING

Претходно

СТРАШНА ПОВРЕДА И КРВАВИ РАНИ НА ЛИЦЕТО: Ана Николиќ повторно ја шокираше јавноста откако лани беше објавена со живи рани и отворени дупки (ФОТО)

Следно

Собранието на Советот на Европа го поддржа членството на Косово

Latest from Blog

Градоначалникот на Дојран, Ангов: Будно ја следиме состојбата со пожарите на терен

Градоначалникот на Дојран, Анго Ангов, вечерва преку својот фб профил им се заблагодари на сите учесници кои учествуваа во гаснењето на пожарот крај Дојранското Езеро. Фб, статусот ви го пренесуваме во целост:

Министерство за здравство: Се следи состојбата со пожарите на терен и се постапува согласно развојот на настаните

Министерството за здравство информира дека во контекст на актуелните пожари, здравствениот систем „е целосно мобилизиран и подготвен за навремен и соодветен одговор на евентуалните последици“… Формирани се дополнителни медицински тимови, обезбедени се

Челникот на Анадолу на изложбата на İstanbul Photo Awards: Секоја фотографија ја пренесува состојбата на светот

ИСТАНБУЛ (АА) – „İstanbul Photo Awards“ уште еднаш покажува дека секоја фотографија со документарна вредност не е само слика туку јазик за разбирање и пренесување на состојбата на светот и суштината на
Go toTop