Дебатата за тоа каде да се чуваат јајцата повторно се разгоре откако британскиот готвач Џејмс Мартин изјави дека тие никогаш не треба да се чуваат во фрижидер.
Иако со години се води дебата за тоа дали е подобро да се чуваат во фрижидер или на собна температура, Мартин тврди дека постои една клучна причина зошто секогаш ги чува надвор од фрижидер.
Појавувајќи се во емисијата „This Morning“, популарниот готвач објасни дека лушпите од јајца се порозни, што значи дека ги апсорбираат мирисите и аромите на храната во близина.
Според него, токму затоа јајцата не треба да се чуваат во фрижидер, бидејќи можат да ги „прифатат“ мирисите на друга храна и на крајот да го променат вкусот на јадењата во кои се користат.
Мартин ги демонстрираше своите совети во студиото подготвувајќи два колачи „Викторија пандишпан“ – едниот со пилешки јајца, а другиот со паткини јајца.
Додека домаќините се обидуваа да погодат која верзија е подготвена со кои јајца, готвачот истакна дека квалитетот на јајцата е клучен за добар резултат, но и дека начинот на кој се чуваат влијае на нивниот вкус, особено во деликатни, ароматично чувствителни рецепти.
Сите јајца се порозни и затоа не треба да се чуваат во фрижидер – истакна Мартин, додавајќи дека ладната и влажна средина на фрижидерот ја зголемува можноста јајцето да апсорбира мириси од околината.
Неговиот совет брзо стана тема на дискусија на социјалните мрежи, при што многу гледачи беа изненадени од тврдењето дека студот може да го уништи природниот вкус на јајцето. Иако експертите за храна имаат различни мислења за ова, Мартин верува дека собната температура е најдобра за зачувување на автентичниот вкус.
Без разлика дали се согласувате со него или не, едно е сигурно – дебатата за тоа каде е вистинското место за јајца ќе продолжи да ги дели домаќинствата.
Извор: kurir.mk


