Оваа богата есенска чорба носи топлина на студените денови со секоја лажица.
Состојки:
(за 4 лица)
3 лажици масло
100 грама кромид
50 грама панцета
2 чешниња лук
100 грама корен од целер
50 мл суво бело вино
80 грама златен ориз со 3 зрна
200 грама компири
400 грама печурки (шампињони, буковка, вргањ)
1 лажичка сув зачин
црн пипер и сол (по желба)
1 лажица сецкан магдонос
Подготовка:
Во загреано масло, пржете го ситно исецканиот кромид додека не добие златно-кафеава боја, потоа додадете ја исецканата панцета. Кратко пропржете, додадете го лукот и исецканиот корен од целер. Прелијте го виното, додадете го оризот од 3 зрна, исецканите компири, прелијте со загрена вода и гответе на тивок оган околу 15 минути. Потоа додадете ги исецканите печурки, сувиот зачин , црниот пипер и солта по потреба. Гответе сè заедно уште околу 20 минути. На крај наросете со сецкан магдонос.
Совет:
Можете да користите само еден вид печурки, а за поинтензивен вкус можете да додадете малку сушени печурки што претходно сте ги натопиле во топла вода.
Извор: kurir.mk