Транс-жени, помагајте!

1 min read

Во отприлика 250 години од Индустриската револуција, светското население, како и неговото богатство, експлодираше. Меѓутоа, пред крајот на овој век, бројот на луѓе на планетата би можел да се намали, за прв пат после Црната чума.

Главната причина не е во умирањата, туку во раѓањата.

Во 2000 година, стапката на фертилитет во светот изнесувала 2,7 раѓања по жена, удобно над репродукциската стапка од 2,1, со која популацијата е стабилна. Денеска таа е 2,3 и паѓа. Најголемите 15 земји во светот имаат стапка на фертилитет под стапката на проста репродукција. Тоа ја вклучува не само Америка и голем дел од богатиот свет, туку и Кина и Индија, кои заедно сочинуваат над една третина од глобалното население.

Главните примери за стареење веќе не се само Јапонија и Италија, туку  и Бразил, Мексико и Тајланд. До 2030 година повеќе од половина од жителите на источна и југоисточна Азија ќе имаат над 40 години. Надвор од Африка, се предвидува дека светската популација ќе достигне врв во 2050-тите а веков ќе го завршиме помалубројни од денес.

Дури и во Африка, стапката на плодност брзо опаѓа.

Богатиот свет моментално има околу три работоспособни лица меѓу 20 и 64 години за сите што се постари од 65 години. До 2050 година ќе има помалку од двајца.

 

Претходно

Промоција на „Варшавската срна“ од Мимоза Ристова во Музејот на Град Скопје

Следно

Бејли: За пет години отсега граѓаните во С Македонија ќе видат оти уставните измени се позитивно решение

Latest from Blog