Гијом Феј и палењето на Франција

3 mins read

Сеќавањата на неговите далековиди предупредувања невидливо се вклопуваат со виорот плач за да и дадат глас на посмртната сцена која се развива пред нас, како јасен потсетник на неговата пророчка способност.

Емануел Макрон, опколениот капетан на ова пловило во немирни води, мораше нагло да ја прекине својата дипломатска екскурзија во Германија. Тој се повлече, пред очите на следачите на неговите неброени погрешни одлуки и растечката поделба меѓу неговите луѓе. Макрон себе си се најде обвиен од непредвидливата струја на мултикултурализмот, токму она што Феј го предвиде со застрашувачка прецизност.

Во злокобен приказ кој може да е дел од страниците на страшна хорор приказна, не-белите граѓани на Франција, изморени од константното замислување на непрестана полициска бруталност, се кренаа на себе-праведен отпор. Гротескниот перформанс трае додека 45.000 полицајци се обидуваат да го стишат растечкиот револт. Предвремената смрт на младиот Нахел Мерзук, живот згаснат во најубавите години од страна на полицаец на мотор и поранешен војник Флоријан М. во Нантер, го распламти гневот кој тлееше. Корените на овој незапирлив гнев, сепак, се подлабоки од однесувањето на еден поединец, допирајќи до самата срж на општеството распарчено од војната меѓу дојденците и староседелците.

Сред овие превирања, избувнува огнена бура од бунт, која во себе ги вовлече монолитните симболи на државна моќ и власт. Зад себе оставајќи стотици десеткувани структури – од симболи на полиција и фискална контрола до центри на владеење и знаење – сведени на запалени руини. Заедно со овие обележја на поредок и цивилизација, илјадници возила лежат како јагленосани потсетници, сведоштво за ескалирачкиот конфликт меѓу одредени луѓе и државата.

Во духот на предупредувањето на Феј од „Зошто се бориме: Манифест на европскиот отпор“ за мултикултурното општество како поле за бескраен конфликт, овој пожар ги прескокна границите на Франција, ширејќи ги своите краци во сржта на белгиската престолнина, Брисел. Оние кои ја оркестрираа оваа какофона симфонија изгледа како да го загубија осетот, нивните бледи протести против „делото за кое нема оправдување“, наспроти неодамнешните злоупотреби на безбедносните сили, делуваат неубедливо.

Од зачадените руини на мултикултурниот трескавичен сон на Макрон се издигнува категоричниот повик на Феј за културолошка хомогеност кој зрачејќи како сноб светло сред бура. Неговата визија за општество поврзано од заедничко наследство, хармонизирано од взаемни вредности, и засилено од порамнет културен идентитет нуди зрак на надеж сред овој вртлог на хаос. Продлабочената мудрост на Феј го осветлува патот кон хармонија и заедништво, пат кој не е препречен со распарчени остатоци од присилниот диверзитет, туку составен од пријатна сличност на културолошката сродност.

На крајот, гласот на Феј е тој што се надвива над жарчињата од запалените француски градови. Тој служи како интуитивна индикација дека спокојот и стабилноста на една нација се најдиректно поврзани со нејзината културолошка хомогеност. Овој аларм е се погласен како што одминува секој ден во кој погрешните политики на Макрон се дробат под товарот на нивните вродени контрадикции.

Во „Колонизацијата на Европа,“ Феј вешто ја проучува виталната улога што етничката хомогеност ја игра во општествениот мир. Како што Франција се бори со бурните немири, заклучоците на Феј се искреваат како феникс од пепелот – потентен симбол за отпорноста на културолошката хомогеност кон деструктивните сили на етничкиот хаос. Наследството на Макрон, и судбината на Франција, опасно се тетерават на оваа острица, зависни од тоа дали тој ќе избере да научи од овие лекции или ќе продолжи да тера по опасниот пат на неговиот фаличен експеримент.

Евоцирајќи го пророчкото предупредување на Феј, Франција стои на работ. Курсот по кој ќе тргне сега – без разлика дали ќе се обрне кон мудроста на Феј и ќе го прифати единството и заедничкиот културен идентитет, или ќе остане на сегашниот курс на заблуден мултикултурализам – ќе ја оформи иднината на Франција. Поглавјата на историјата се испишуваат со секој одминат момент, а мастилото не е ни приближно исушено.

Во овие времиња на искушение, веројатно реализмот на идеите на Феј е тој што успева да ја опфати суштината на ситуацијата. Во „Предговор на војната“ тој прогласува, со јасност која изгледа вознемирувачки но истовремено и утешно: „клучот на воспоставување мир меѓу луѓето лежи во имплементацијата на тотален апартхејд“. Како што Франција се бори се сегашната криза, човек не може да не се запраша дали овие зборови во денешниот социополитички пејзаж можеби го обележуваат патот кој се уште не е целосно разгледан.

Феј потсетува на вознемирувачкиот наратив на класичниот дистопијски роман на Жан Распаи, Таборот на светците, во кој Запад е опколен од бескраен наплив на имигранти. Приказната на Распаи ја опфаќа деструктивната сила на мултикултурализмот, каде, во обид секому да му се угоди, на крај општеството ги отуѓува своите. Франција на Макрон, во нејзините сегашни превирања, изгледа како несвесно да го одекнува овој наратив, дополнително нагласувајќи ја валидноста на тврдењата на Феј. На големата сцена на историјата, овој чин од претставата полека доаѓа до крај, и завесата ќе биде повлечена. Крајната сцена, сепак, не е одлучена и ќе биде одредена од изборот што Франција ќе го направи соочена со растечката криза.

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Како нас ова време нè направи чудовиште и како ние сме чудовишта кон одредени лица, е темата на „Франкенштајн“, нова претстава во Театарот за деца и младинци

Следно

(ВИДЕО) Дваесет лица, од кои 5 службеници во МВР, се осомничени за шверцување луксузни автомобили

Latest from Blog