Дуњата е
кралица на есента, типично есенско овошје и се користи уште од античко време во
народната медицина и исхрана поради нејзините лековити и хранливи својства. И
не само што е најубавиот природен освежувач на воздух, туку е и едно од многу
здравите овошја.
Дуњата не ги менува своите својства
кога се готви или пече
Дуњата може да
се јаде свежа, потоа да се готви како компот, да се пече, а многумина ќе се
согласат дека најубавoто од ова овошје е слаткото од дуња.
Поради чувството што го предизвикува во устата, дуњата ретко се јаде сурова, но
експертите нè потсетуваат дека варената или печената дуња ги задржува повеќето
корисни состојки и добива попријатен вкус.
Од семките од
дуња се прави сируп за кашлица, а од плодот се прави чај. Плодот од дуња е
богат со витамин Ц, потоа витамини Б1, Б2, ниацин, каротен, калциум, магнезиум,
калиум, бакар, натриум, цинк, железо, манган, натриум, хлор, сулфур… Исто
така, содржи протеини, диететски влакна и јаглехидрати.
Дуњата има повеќе важни здравствени
придобивки
Здравствените
придобивки од дуњата вклучуваат нејзини антиоксидантни и антиинфламаторни
својства, зајакнување на имунолошкиот систем поради високата содржина на
витамин Ц, подобрување на варењето поради диететските влакна и промовирање на
здравјето на срцето со витамини и минерали како што се калиум и бакар. Исто
така е добра за здравјето на кожата, може да помогне во контролата на телесната
тежина и традиционално се користи за ублажување на респираторните проблеми.
Нутриционистите
советуваат дуњата да биде вклучена во исхраната во текот на есента, бидејќи
кралицата на сезоната има неколку важни здравствени придобивки:
• Богата е со
витамини и минерали – особено витамин Ц, кој го зајакнува имунитетот, но и
витамини од групата Б, минерали како калиум, железо, бакар и магнезиум
• Помага во
варењето – содржи многу влакна кои ја подобруваат функцијата на цревата, го
ублажуваат запекот и ја поттикнуваат детоксикацијата на организмот
•.Таа е
природен антиоксиданс – полифенолите од дуњата помагаат во борбата против
слободните радикали, што може да го намали ризикот од хронични заболувања
• Има
благотворно дејство врз респираторниот тракт – сирупот, сокот или џемот од дуња
традиционално се користат за кашлица и болки во грлото
• Ги намалува
мастите во крвта – истражувањата покажуваат дека дуњата може да придонесе за
намалување на лошиот холестерол.
• Дуњата е и нискокалорична
– добар избор на овошје за луѓе кои сакаат лесна, но хранлива ужина.
Извор: vecer.mk