Антверп повторно кокаинска престолнина на Европа

1 min read

Рангирањето се прави според количината на траги од кокаин најдени во отпадните води низ европските градови, а го врши Европскиот мониторинг центар за дрога (ЕМЦДДА) и зависност од дрога кој ја прави листата од 2011.

По нивните бројки користењето кокаин во Антверп минатата година пораснало за 50%, за споредба Брисел и Амстердам имаат раст од „само“ 28%.

„Количините откриени во отпадните води покажуваат дека користењето кокаин останува највисоко во западните и јужните европски држави, посебно во градовите во Белгија, Холандија, Португалија и Шпанија,“ тврдат од Центарот.

Во најголемиот дел од источните европски градови се откриени ниски нивоа на траги од кокаин, но и таму имало раст.

Антверп е во топ 3 и по користење амфетамини, а на второ место е по екстази. Во Белгија не се мерело за канабис и кетамин.

Целата равенка на ЕМЦДДА се базира на остатоците од дроги што ги откриваат во отпадните води во градовите каде завршиле како дел од фекалиите откако биле преработени во човековото тело.

Истражувањето се прави во 104 европски градови.

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Мартинез: Фактите велат дека Роналдо е уникат

Следно

(ФОТО+ВИДЕО) Ковачевски за три години во НАТО: На денешен ден С Македонија ја запечати својата безбедносна иднина

Latest from Blog