Од јануари до денес инспекторите на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) спровеле повеќе од 12 000 контроли во внатрешниот промет, при што откриле сериозни неправилности и уништиле околу 56 тони небезбедни производи од животинско и неживотинско потекло.
„Досега изрековме 1 325 мерки, меѓу кои 260 парични санкции и привремени забрани за работа, а покренавме и прекршочни пријави,“ изјави директорот на АХВ Оливер Миланов на денешната трибина за јавна свест за безбедноста на храната.
Увоз под лупа
Секоја увозна пратка, нагласи Миланов, минува низ дополнителна контрола:
- 10 пратки се вратени како небезбедни, главно поради потекло од забранети региони.
- Една пратка со 207 тони животински производи е целосно уништена.
- Уништен е и околу 30 тони неживотинска храна – повеќе од половината небезбедна минерална вода контаминирана бактериолошки, сол без доволна јодираност и зеленчук со остатоци од пестициди.
Аларм од граѓаните
Граѓаните се клучна алка во синџирот на безбедна храна. Преку Одделението за заштита на потрошувачите годинава се поднесени над 360 иницијативи за инспекциски надзор. Најчестите пријави се:
- непочитување на добри хигиенски практики и НАССР;
- продажба на производи со поминат рок;
- работа без одобрение;
- сомнеж за труење или присуство на контаминенти.
„Постапивме по најголемиот дел од нив,“ истакна директорот.
Светски ден на безбедна храна
Трибината, организирана со Европската агенција за безбедност на храната (EFSA) по повод 7 Јуни – Светски ден на безбедна храна, ја стави науката и едукацијата во центарот на дебатата.
„Одговорноста ја споделуваме сите – државата со политиките и контролите, операторите со производството, и граѓаните како последна линија на заштита,“ порача Миланов, потсетувајќи дека светски 600 милиони луѓе годишно се разболуваат од небезбедна храна, а 420 000 умираат.
Учесниците предупредија дека во глобалната трговија локален проблем може брзо да прерасне во меѓународна криза. Затоа државите мора да вложуваат во научни истражувања, контроли и постојана обука, а потрошувачите да бидат информирани и внимателни уште од најрана возраст.
ИЗВОР: racin.mk