„Здравата“ алтернатива штотуку стана голем негативец – а
милиони „диеталци“ и оние кои се изложени на ризик од дијабетес несвесно го
удвојуваат ризикот од таа злобна болест што значително го скратува животот,
пишува списанието Science.
Револуционерна 14-годишна австралиска студија ги разби
темелите на културата на исхраната откривајќи дека една конзерва сок рекламирана
како пијалак без шеќер (разни кола пијалоци, газирани и енергетски пијалоци,
сокови со засладувачи, протеински пијалоци…) дневно го зголемува ризикот од
дијабетес тип 2 за 38 проценти – значително повеќе од зголемувањето на ризикот
од 23 проценти предизвикано од обичните засладени сокови. Истражувањето на
Универзитетот Монаш, објавено во списанието Diabetes & Metabolism, следеше
36.608 возрасни лица и откри дека вештачките засладувачи може да бидат
метаболички поопасни од шеќерите што треба да ги заменат.
Водителот на истражувањето, професор Пол Зимет, ги опиша
наодите како „повик за будење и за потрошувачите и за здравствените власти“.
Обемот на студијата е без преседан: Учесниците биле следени речиси 14 години, а
истражувачите внимателно ги евидентирале моделите на пиење и здравствените
резултати, додека ги контролирале навиките на живот, дебелината и
социоекономскиот статус.
Но, австралиските наоди не се изолиран случај. Огромна
француска студија со 105.588 учесници открила дека оние кои консумирале големи
количини вештачки засладувачи имале 69 проценти поголем ризик од дијабетес,
додека американска студија открила 67 проценти зголемен ризик кај оние кои
пиеле диетални газирани пијалоци дневно. Најекстремното откритие дојде од
30-годишната студија CARDIA, која покажала 129 проценти поголем ризик од
дијабетес кај оние кои најмногу пиеле диетални сокови.
Механизмите зад овој парадоксален феномен вклучуваат
нарушен метаболизам на гликоза, изменета цревна микробиота и намалена
чувствителност на инсулин. Вештачките засладувачи како аспартам, ацесулфам-К и
сукралоза се чини дека предизвикуваат метаболичка дисфункција што всушност ја
промовира состојбата што треба да ја спречи. д-р. Шарлот Дебрас од француската
студија наведува дека овие додатоци „можеби не се безбедни алтернативи на
шеќерот“ и поттикнува „континуирано испрашување на здравствените власти ширум
светот“.
Ова истражување ги претвора диеталните сокови од
задоволство без грижа на совеста во потенцијална метаболичка темпирана бомба,
докажувајќи дека патот до здравјето ретко вклучува вештачки кратенки.
Затоа, пијте сокови со шеќер умерено, избегнувајте
вештачки засладувачи како аспартам, ацесулфам-к и сукралоза, а најдобриот пијалак
за вас е водата! Истражувањата не ја споменуваат стевиата како проблем, затоа,
засега, нејзината консумација е корисна за телото.
Извор: vecer.mk