Светиот свештеномаченик Антипа епископ Пергамски во Азија

1 min read

Тропар
Велик те направи Спасителот тебе, Антипо, меѓу ѕвездите небесни, и возвишено стана името твое во Црквата, на која како семе одбрано ? послужи, и како сад со вода молитвена душите на сите ги напои. При Господа на Кого се поклонуваме, ти сега претстоејќи, моли се за нас кои на земјава битисуваме.

Светите маченици Прокес и Мартинијан

Стражари во римскиот затвор во кој беа затворени апостолите Петар и Павле. Кога го слушнаа словото и ги видоа чудата апостолски, се крстија и ги пуштија апостолите од затворот. Апостолите излегоа од Рим, но по патот на Петар му се јави Господ, Кој одеше кон Рим. „Каде одиш, Господи?“, го праша Петар. А Господ одговори дека оди во Рим на ново распетие. Засрамени апостолите се вратија во градот и таму ги фатија и ги убија. Со нив беа убиени и овие двајца храбри стражари Прокес и Мартинијан.

Тропар
Жедта ваша по вистината, Господ ја приведе пред нозете на великиот Петар, о свети Прокесе и Мартинијане, а од крстот од кого вода истече, се напоија душите ваши жедни за Бога. Светлината ја одгони темнината и мачеништвото го освои Царството Небесно, од каде денес и во веки молете се за родот човечки.

Извор: kurir.mk

Претходно

Сакате да флертувате на суптилен начин? Тогаш искористете ги овие совети!

Следно

Северна Македонија избира претседател

Latest from Blog