Запомнете, генијалец не си крати од сонот

May 24, 2023
1 min read

Подолу е една интересен приказ на 16 генијалци (Кант, Моцарт, Дарвин, Бетовен…) и нивните дневни рутини односно како изгледал нивниот вообичаен 24 часовен ден во поглед на тоа колку време издвојувале за работа, за спиење, за занимации….

Можат да се извлечат неколку интересни паралели но она што е заедничко за сите нив е што – спиеле ко луѓе.

Препораките на Американскиот национален институт за здравје е да се спие меѓу 7 и  9 аса. Сите 16-мина од подолу влегуваат во рамката (со просечни 7,25 часа дневно).

Да се разбереме, спие кој кога сака.

Гистав Флобер, на пример, не легнувал пред три часот, што не е чудно ако се знае неговата опседнатост со проститутки (женски, машаки, небитно). 

Од друга страна, Оноре де Балзак легнувал во шест поручек па станувал во еден по полноќ. за сабајлето да удри уште саат ипол дрем. Тој бил по кафињата, ги пиел по 47 на ден (25 години така).

Кафе сакал и Бетовен, за појадок. Инсистирал кафето да му се состои од точно 60 зрна.

А да не спиеле, од некои од нив немало да може ни да се излуфтира. Фројд, на пример, кој пушел по минимум 20 пури на ден.

Еве го приказот на дневните рутини:

*********

 

ИЗВОР: off.net.mk

VERO JUMBO MACEDONIA

EVN MACEDONIA

AUTO SHKOLLA BEKO

MATINA DENTAL CLINIC

Претходно

Барселона двапати по ред загуби во Ла Лига за прв пат од 2021 година

Следно

Џафери на аудиенција кај папата Франциск: И покрај предолгото чекање за влез во ЕУ, нема да се откажеме од оваа стратешка определба

Latest from Blog

Еве кои трошат повеќе од милијарда евра на слатки и чоколади

Финците потрошиле повеќе од милијарда евра на слатки и чоколади минатата година, покажуваат податоците на „С група“. Истовремено, се зголемила побарувачката за слатки на мерење, додека побарувачката за чоколада се намалила поради

Гвардиола: Кога ќе се пензионирам ќе патувам, ќе готвам и ќе седам дома

Менаџерот на Манчестер Сити, Пеп Гвардиола, во очекување на дербито со Ливерпул, пред новинарите зборуваше и за своите планови по пензионирањето од тренерската кариера. „Сакам да почнам да готвам. Нема повеќе ресторани…
Go toTop