Opinione - Page 30

Donald Trump-i është president i mirë

Me sinqeritetin më të plotë, më pëlqejnë shumë amerikanët. Kam takuar shumë njerëz të mrekullueshëm në Shtetet e Bashkuara dhe solidarizohem me turpin që shumë amerikanë (dhe jo vetëm “intelektualët e Nju Jorkut”) e ndiejnë që kanë udhëheqës një kloun kaq të keq. Michel Houellebecq* Megjithatë, më duhet të kërkoj nga ju – dhe e

Franca nuk ka problem me Ballkanin Perëndimor, por me ShBA-në

Refuzimi i Francës që me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriuttë hapen negociatat për anëtarësim në Bashkimin Evropian, nuk është i drejtuarnë rend të parë ndaj këtyre dy shteteve. Sulmi që po i bëhet Bosnjës nga Francapër çështjen e pjesëtarëve nga Bosnja në IS (ISIS/ ISIL) nuk ka të bëjëdrejtpërdrejt me Bosnjën. Kundërshtimi i Francës ndaj

Libri dhe kikirikët

Shqiptarët në Maqedoni nuk mund të ankohen sa i përket botimit të librit. Vit për viti botohen libra të ndryshëm dhe me bollëk. Është çështje tjetër që herë pas herë dëgjohen zëra për krizë leximi. Mungesa e madhe e kritikës, mungesa e trajtimit nga ana e mediumeve, por edhe mungesa e një kontrolli institucional, ka

Shtatë vite më parë, kthimi i eshtrave të Mbretit Zog

Forcat komuniste në mëngjesin e 17 nëntorit 1944 shkatërruan mauzoleumin ku preheshin eshtrat e Nënës Mbretëreshë Sadije dhe hynë triumfalisht në Tiranë si çlirimtarë, “a thua se ai varr ishte gjermani i fundit”. 68 vjet më vonë, pikërisht më 17 nëntor 2012 me nismën e Partisë “Lëvizja e Legalitetit” dhe mbështetjen e gjithanshme të Kryeministrit

Për ata që përflasin “moralin” e Arta Vorpsit

Ndryshe nga sa shpeshherë mundohemi të perceptojmë shoqërinë si të ndarë nga politika dhe të etiketojmë politikanët si delja e zezë dhe shoqërinë si “të papërfaqësuar” prej tyre, ka shpesh shembuj konkretë që tregojnë në fakt të kundërtën: se politikanët që zgjedhim, na përfaqësojnë. Në mos denjësisht, së paku totalisht. Një prej këtyre rasteve është

Vota e diasporës – votë e dëshpërimit, rrjedhimisht e ndryshimit

Lidhur me diasporën: 1. Do të duhej të ishte krijuar mundësia ligjore që bashkatdhetarët tanë të zgjedhnin përfaqësuesit e vet në Kuvendin e Kosovës, me kuota. Pse? Sepse jashtë Kosovës jetojnë rreth 700.000 bashkatdhetarë tanët dhe ata duhet të gëzojnë të drejtën të kenë përfaqësuesit e vet. Nëse do t’i kishin, disa politika e disa

Pse nuk mundemi dot të kemi një president nga populli?!

Zhvillimet e fundit në Shqipëri kanë ose më saktë, këto që lidhen me mandatin e dytë të qeverisjes socialiste, nxorrën paqartësitë e funksionimit normal të postit të presidentit të vendit. Ky trend ka qenë i tillë në pjesën më të madhe të funksionimit të presidencave post ‘90, përveç zotit Meidani dhe sidomos z.Moisiu, kur përballja

“Mjaltë për Edi Ramën”

Në vend se ta kritikojë Aleksandër Vuçiqin që nuk e njeh Kosovën shtet, Edi Rama kritikoi Kosovën se u vetëpërjashtua nga “Mini Schengeni”. Një lugë mjaltë, nga ai i humorit në rrjetet sociale, do t’i bënte mirë. Të paktën do t’ia sillte ndërmend se përpara se të jetë kumbar i nismave që diskriminojnë një shtet

Kushtetuesja dhe ‘Unaza’, dy prova më shumë për Lulzim Bashën

Dy ngjarje të rënda, në harkun kohor të disa orëve, kanë ngritur pikëpyetje të mëdha mbi angazhimin opozitar për të ndjekur udhëzuesin e Bundestagut gjerman, si një mënyrë për të garantuar një sistem më të shëndetshëm demokratik dhe një garë elektorale të ndershme dhe të barabartë. Fjalë është për votimin në shkelje flagrante të Kushtetutës