Opinione - Page 28

Mohimi i krimeve

Një krim, bile edhe një krim unik, mohohet përgjithësisht për dy arsye. E para, qëllimisht, duke e ditur se ka ndodhur. E dyta, që ka të bëjë më shumë me masën, nga injoranca Arben Idrizi Mohimi i një krimi na indinjon fare lehtë, na bën të na ziejnëtrutë, sa të në kërcejë kapaku i kresë.

18 shkaqe për vlerësimin e dobët në PISA dhe 20 propozime

18 shkaqet që dërguan në vlerësimin e dobët të PISA-s dhe 20 propozime se si mund të rritet cilësia e arsimit në Kosovë! Diplomat blihen me shumicë në treg; Provimet kalohen me skripta; Pyetjet në provime në shumicën e rasteve janë të njejta pothuajse në secilin afat; Shumica e profesorëve universitar pensionohen dhe ende nuk

Jemi të tronditur

1.Jemi të tronditur. Të gjithë. Jemi të tronditur, me shpirt e me mendje. Të gjithë. Të tronditur në këto ditë para e gjatë Ditës së madhe në historinë tonë- Ditës së Flamurit kombëtar e shpalljes së Shqipërisë shtet. Të gjithë. Të tronditur për shkak të gjithë atyre viktimave, të gjithë atyre të plagosurve, të gjithë

Viktima të papërgjegjësisë politike

Për shkak të papërgjegjësisë së politikës nesër mund të jemi jo vetëm viktima të një fatkeqësie natyrore. Se sa të paaftë e të papërgjegjshëm janë treguar ata që na kanë udhëhequr e na udhëheqin e provojmë çdo ditë. Por rezultatet e testit PISA nuk japin shumë shpresë as për të ardhmen. Sistemi i korruptuar prodhon

Vetëdija jonë historike është ajo që pyet: Po Europa a do të na ndihmojë? Apo do të na braktisë përsëri?

Miqtë e vërtetë njihen ne kohë të vështira, thotë një fjala jonë e urtë popullore. E kohë më të vështirë për Shqipërinë, nuk besoj se ka pasur gjatë këtyre dekadave. Një valë e tërë qëndrese e solidariteti ka përshkruar si rrymë elektrizuese të gjitha pejzat e kombit tonë, kudo ku janë të përhapur individët e

Letër Tërmetit

Nga Altin Gjeçi I dashur Tërmet, Unë që po të shkruaj këtë letër jam një qytetar i thjeshtë i një vendi të varfër, të quajtur Shqipëri. Po ta shkruaj këtë letër pasi nuk guxoj të të dal përballë dhe të t’i them në sy ato që ndjej. Nuk guxoj pasi ti më ngjall frikë. Ti

Janë dy gjëra edhe më shqetësuese në Arsimin e Kosovës, sesa renditja në PISA

(Rezultati i PISA-s, sa i përket Kosovës, nuk ka nevojë për analizë të hollë! Mjafton një e “trashë” dhe shihet, jo vetëm shkaku i rezultatit, por edhe diçka më thellë) Pas publikimit të vlerësimit ndërkombëtar PISA 2018 shoh shqetësim të ligjshëm në publik për renditjen e Kosovës në këtë vlerësim. Megjithatë, unë shqetësohem për faktin

Durrësi dhe PISA

Rindërtimi i një qyteti të shkatërruar nga tërmeti mund të bëhet brenda një kohe të shkurtër, por rindërtimi i mendjes së shkatërruar të një populli nga industria e keqe e arsimit merr kohën e dekadave të tëra. Dhe në ndërkohë bota ecë më tutje, e neve na përsëritet historia e te qenurit më të vonuarit

Pa dënim nuk ka rindërtim

Në të njëjtën ditë që Xhulia Aliaj po përgatitej të dilte përpara gjykatës për të shqyrtuar masën e arrestit ndaj saj, Vangjush Dako u rifut në zyrat e bashkisë së Durrësit për të marrë në duar kontrollin e situatës, pas dorëheqjes së ish- drejtuesve. Trajektorja e këtyre dy personazheve, vajzës durrsake që përfundoi në qeli,

Një shoqëri që po çuditet nga të mençurit

Nëse do të kuptosh ku ka mbritur niveli I njerëzve publik në Sqipëri, mund të shikoni adhurimin me të cilën është mbështjellë portreti I pedagoges Luljeta Bozo, për shkak të daljeve të saj në ekran me rastin e tërmetit. Befas njerëzit duket sikur kanë zbuluar “arushën Mira” që I zbavit dhe qetëson këto ditë të