Opinione

Në politikë guximi është virtyti mbi të tjerët

Dikush i pranon me vonesë gabimet në hapa në politikë, dikush shumë vite më herët, por dikush asnjëherë. Shkruan: Bahri Bivolaku E di dhe një gjë se nëse të keqen e bërë nuk e stigmatizojmë dhe ndëshkojmë, nuk do ta kuptojmë ecjen drejt të mirës.Po më duket se koha është (për fatin e keq) për

Zgjedhjet e përgjithshme në Serbi!

Shqiptarët – serbëve “merrne ose lëreni”,apo anasjelltas?! Driton Hyseni Bujanoc,16 qershor – Kanë mbetur edhepak ditë deri te zgjedhjet lokale dhe parlamentare të 21 qershorit në Serbi. Megjithësezgjedhjet janë një proces i rëndësishëm shoqëror, ato për shkak të pozitës sëndjeshme në Bujanoc, duke pasur parasysh përplasjet politike mbi baza etnike tëdominimit në qeverisjen lokale, kanë

Aleanca, Ramush Haradinaj, tarifa 100% dhe negociatat

Aleanca, në këto dy dekada është për të tretën herë në pushtet, duke qenë se Ramush Haradinaj është një lider që të bërit politikë e mbështet në tri shtylla themeltare: Atdhedashuri dhe patriotizëm konstitucional; Marrëveshje politike, koalicionim dhe ruajtje të balancave shoqërore të vjetra e krijimit të lidhjeve të reja, me qëllim të kohezionit shoqëror

Politikat kundër shpëlarjes së parave dhe dukurive tjera negative

Pandemia COVID 19 ka vënë gjithë botën para një sfide të paprecedent deri më tani. Shtetet e ndryshme tani duhet që të identifikojnë sfidat kryesore dhe t’u japin përgjigje adekuate kërcënimeve dhe rreziqeve nga shpëlarja e parave, financimi i terrorizmit apo formave tjera të krimeve financiare me anë të politikave dhe praktikave sa më efektive,

Kosovës i mungon Kursi i Ri i Ruzveltit!

Ne si politikë, sot për herë të parë kemi diçka në dorë e që është kjo pavarësi e tillë si është. Debati për të kaluarën e rrezikon që edhe ajo të na humbet, gjersa debati për të ardhmen nënkupton që nga ajo që kemi në dorë të nxjerrim vlera më cilësore e të vyera për

Rritja e transparencës qeverisëse

Praktikat qeverisëse në Kosovë për një periudhë të gjatë janë karakterizuar me probleme parimore dhe thelbësore. Sistemi qeverisës në Kosovë  është karakterizuar me kritika mbi bazën e  përformancës se dobët të produktivitetit, llogaridhënies, përgjegjësisë dhe transparencës. Mungesa e këtyre parimeve dhe e kulturës qeverisëse ka krijuar probleme strukturore duke pērfshirë dukuritë negative (nepotizmin, klientilizmin, servilizmin)

U liruam apo u çliruam 21 vjet më parë, u kapëm apo u çkapëm?

Kur fjalët e huaja depërtojnë në gjuhën tonë, ato i quajmë barbarizma. Krejt kjo është OK;  Kurfjalët e njëjta kanë kuptime të ndryshme, ato i quajmë homonime. Edhe kjo ështëkrejt në rregull;  Kurfjalët me bazë të ndryshme kanë kuptimin e njëjtë, ato i quajmë sinonime. Edhekjo është e kuptueshme;  Por, kurfjalëve tona të njëtrajtshme u

Ekonomia e dijës (Sinërgjia ndërsektoriale)

Trendi modern i zhvillimeve ekonomike ka prodhuar qasje inovative ekonomike.Shtetet në përgjithësi duhet të orientohen në aplikueshmërin e modeleveekonomike mbi bazën e të cilave e kanë të orientuar zhvillimin. Nëkontekst  ekonomik ka vende që zhvillimine tyre e kanë të orientuar në pasuri nentokësore, disa të tjera pasurimbitokësore, bujqësi, industri, turizëm, shërbime dhe në stade më të

Jeta në bashkësi dhe nataliteti në Kosovë

Periudha e pasluftës erdhi me një sërë ndryshimesh në vendin tonë. Jeta në bashkësi mbeti vetëm se një histori në memorien tonë.Ishte mungesa e kushteve dhe mundësive që detyronte familjet të jetonin në bashkësi më të mëdha familjare, duke krijuar rregulla brenda familjes dhe duke respektuar njëri tjetrin.Në kohët e sotme është evidente se këto

Pse “KRYEMINISTRI SHQIPTAR” shkaktoi shumë reagime?

Lideri i Bashkimit Demokratik për Integrim (BDI), Ali Ahmeti, nëpërmjet një video-porosie, sot bëri publike se nuk do të jetë ai kandidati për kryeministër. Në tetëmbëdhjetë vjetorin e themelimit të partisë, ai lansoi idenë e “kryeministrit të parë shqiptar”, duke theksuar se tani është koha për një gjë të tillë. Analizë e KDP-së Se kush

1 2 3 49