Category archive

Култура - 4 страна

Култура

Прва галерија на отворено на урбана и графити-уметност

Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје најавува промоцијата на две обновени изданија на Лилјана Дирјан – „Тешка свила“ и „Снег за двајца“, која ќе се одржи в сабота (16 јуни 2018 година) во „Цреша бар“, со почеток во 19.30 часот. На промоцијата ќе учествуваат: Оливера Ќорвезироска, Лидија Капушевска-Дракулевска, Ана Зафирова, Јовица Ивановски, Петар Андоновски и Јасмина… Продолжи да читаш

Култура

Адеми на отворањето на фестивалот “One Love Tour” во Скопје

Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје најавува промоцијата на две обновени изданија на Лилјана Дирјан – „Тешка свила“ и „Снег за двајца“, која ќе се одржи в сабота (16 јуни 2018 година) во „Цреша бар“, со почеток во 19.30 часот. На промоцијата ќе учествуваат: Оливера Ќорвезироска, Лидија Капушевска-Дракулевска, Ана Зафирова, Јовица Ивановски, Петар Андоновски и Јасмина… Продолжи да читаш

Култура

Промовирана монографијата „Скопје на поштенски марки – историја и мотиви“

Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје најавува промоцијата на две обновени изданија на Лилјана Дирјан – „Тешка свила“ и „Снег за двајца“, која ќе се одржи в сабота (16 јуни 2018 година) во „Цреша бар“, со почеток во 19.30 часот. На промоцијата ќе учествуваат: Оливера Ќорвезироска, Лидија Капушевска-Дракулевска, Ана Зафирова, Јовица Ивановски, Петар Андоновски и Јасмина… Продолжи да читаш

Култура

Промоција на две обновени изданија на Лилјана Дирјан

Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје најавува промоцијата на две обновени изданија на Лилјана Дирјан – „Тешка свила“ и „Снег за двајца“, која ќе се одржи в сабота (16 јуни 2018 година) во „Цреша бар“, со почеток во 19.30 часот. На промоцијата ќе учествуваат: Оливера Ќорвезироска, Лидија Капушевска-Дракулевска, Ана Зафирова, Јовица Ивановски, Петар Андоновски и Јасмина… Продолжи да читаш

Култура

Ретроспективна изложба на Адем Кастрати во Националната галерија на Македонија

Во Националната галерија на Македонија, објект Даут пашин амам, на 19 јуни (вторник), во 20 часот, ќе се отвори ретроспективна изложба на Адем Кастрати. Адем Кастрати е еден од најзначајните албански сликари кој со своите дела остави траен белег за едно минато време, кое што никогаш нема да се повтори. Воедно го отвори патот на… Продолжи да читаш

Култура

Изложба на уметници инспирирани од европската и македонската литература – „Кроки во градината“

Во галеријата Акантус се отвори изложбата „Кроки во градината“. На оваа изложба се претставени дела на десет еминетни уметници, Горјан Ѓорѓиев, Славица Јанешлиева Бачварска, Маја Кировска, Срѓан Миќиќ, Моника Мотеска, Оливер Мусовиќ, Касиопеја Наумовска, Маја Рауник, Васко Серафимов и Тања Таневска. Инспирацијата, овие уметници ја црпат од литературните дела на европски и македонски автори. Делата… Продолжи да читаш

Култура

Балетската претстава „Либертанго“ вечерва премиерно во МОБ

„Звукот на идната генерација“ е насловот на претстојниот симфониски концерт на Македонската филхармонија, кој ќе се одржи денеска во 20 часот. На концертот како солисти ќе се претстават талентирани студенти од државните факултети за музика во Македонија, кои по пат на аудиција се избрани да настапат со оркестарот на Македонската филхармонија. На програмата се дела… Продолжи да читаш

Култура

Објавен Конкурс за нацрт-годишна програма за 2019-та за националните установи од културата

Во среда, 13 јуни, во киносалата на Кинотеката на Македонија ќе се одржи проекција на германскиот хакерски хит „Кој сум јас?“ (Who Am I – Kein System ist sicher). Филмот ќе биде прикажан со македонски и со албански титли, а во во соработка со Гете Институтот. Оваа криминалистичка драма која собра добар дел од германските… Продолжи да читаш

Култура

Postmodern Jukebox на 14 декември во Скопје – врвно кабаре во Македонската филхармонија

Вечерва со почеток од 18:30 часот во концертната сала на Музејот „Борис Христов“ во Софија ќе се одржи концертот на Александра Коцевска (мецосопран) и Глигор Гелебешев (пијано). Во програмата на концертот се предвидени музички композиции од Ф. Шопен, С. Стојков, С. Рахмањинов, П.И. Чајковски.Настанот е поддржан од Министерството за култура на Република Македонија и е… Продолжи да читаш

Култура

Хакерскиот филмски хит „Кој сум јас“ во Кинотека

Во среда, 13 јуни, во киносалата на Кинотеката на Македонија ќе се одржи проекција на германскиот хакерски хит „Кој сум јас?“ (Who Am I – Kein System ist sicher). Филмот ќе биде прикажан со македонски и со албански титли, а во во соработка со Гете Институтот. Оваа криминалистичка драма која собра добар дел од германските… Продолжи да читаш

Оди на почеток