Category archive

Бизнис - 3 страна

Eкономија

Скопско училиште со оглас за набавка на топли оброци за повеќе од 600.000 евра

Основното училиште „Лазо Ангеловски“ од скопската населба Ново Лисиче распиша оглас за набавка на топли оброци за сума од 37.404.000 денари. Огласот се однесува за следната училишна година, односно договорот ќе важи од 1 септември 2018 до 10 јуни 2019. ООУ „Лазо Ангеловски“ од општина Аеродром е едно од најголемите училишта во Македонија со просечна… Продолжи да читаш

Eкономија

НЕВОЗМОЖНА МИСИЈА: Со просечна плата до нов автомобил?

Македонските возачи со просечната плата тешко може да си дозволат да купат нов автомобил. Најевтините модели чинат нешто помалку до 10.000 евра и тоа со доста сиромашен пакет дополнителна опрама, без клима и радио. Тоа е вообичаено мал автомобил без многу простор за патници и багаж и со ниска кубикажа. За возило од средна класа… Продолжи да читаш

Eкономија

Албанската валута зајакна во однос на еврото

Албанската валута зајакна во однос на еврото, но тоа понатаму може да му штети на извозот.  Од почеток на годината лекот зајакна во однос на еврото за 7 проценти.  Албанската банка реши да интервенира на пазарот со купување на евра, за да не расте и натаму националната валута, но тоа може да има штетни последици. … Продолжи да читаш

Eкономија

Чешка го олеснува вработувањето на странци

Чешка од септември ќе го олесни вработувањето на странски работници, односно за работници од Србија и Украина.  На овој начин ќе можат да вработат по 1000 работници годишно и тоа на побрз и полесен начин.  Во последните месеци се зголеми интересот за работници од Србија.  19.600 Украинци ќе можат да дојдат за период подолг од… Продолжи да читаш

Eкономија

Минстрој и Енекод го туркаат Фени во ликвидација

Бугарската компанија Енекод и фирмата Минстрој преку правниот застапник Бранко Колев побарале ликвидација за кавадаречки Фени на денешното Собрание на доверители. Барале комбинатот за фероникел да престане со работа наместо да се поддржи и прифати планот за реорганизација на Фени индустри кој веќе го достави ГСОЛ Еуроникел. Залагањата на Колев, како што тврдат од ГСОЛ,… Продолжи да читаш

Eкономија

Потпишан договор за 10 милиони евра повластени кредити за мали и средни претпријатија

ЕБРД започнува нова Програма за поддршка на конкурентноста на Западен Балкан.  Првата банка во регионот која ќе пристапи во овој проект е Охридска банка, која потпиша договор со кој на малите и средни претпријатија во Македонија им се ставаат на располагање 10 милиони евра повластени кредити за инвестиции. Овие мали и средни претпријатија го формираат… Продолжи да читаш

Eкономија

Влада на РМ: Имаше огласи за РКЕ

Предложените лица од Владата за претседател и членови на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) се избрани преку јавен оглас, информира денеска владиниот порптпарол Мухамед Хоџа. – На огласот што траеше од 8 до 14 јуни вкупно аплицираа 13 лица. Изборот, согласно законски утврдените критериуми, го направи Комисијата за именување во рамки на Владата, рече Хоџа… Продолжи да читаш

Eкономија

Еве каде може да дознаете дали ви следува социјална помош или надоместок за технолошки вишок

Во рамките на кампањата за правно зајакнување, Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) ја промовираше новата веб-страница pravnozajakni.mk каде може да се најдат многу корисни информации околу тоа со кои права располага секој граѓанин на Македонија и кои чекори треба да ги преземе доколку се тие прекршени. Основата на концептот на правно зајакнување е дека луѓето можат самостојно да… Продолжи да читаш

Eкономија

Што му пресуди на Петров: Каква Регулаторна добиваме?

Партиски кадар во регулаторни тела – една година по промената на власта, актуелните функционери тврдат дека во клучните тела кои треба да бидат независни седат политичари, блиски до поранешната владеачка гарнитура. За таков се сметаше и составот на Регулаторната комисија за енергетика, барем ако се суди по изјавите на владините претставници. На Димитар Петров сега… Продолжи да читаш

Eкономија

Која американска компанија ќе вложи четири милиони евра во Македонија?

Четири милиони евра инвестиција влегува на пазарот во Македонија. Според најавите од Владата која вчера ја усвои информацијата за предлог – договорот за доделување на државна помош на друштво за производство и трговија „Теламон Европа Македонија ДООЕЛ Скопје“ се предвидени  се 300 нови вработувања во првите пет години. „Теламон“ произведува машини за спојување, автоматски машини за… Продолжи да читаш

Оди на почеток