Category archive

Бизнис

Posted on во категоријата Економија

Владата ќе ги „кандисува“ административците да си дадат отказ

Владата прави план со кој ќе ги мотивира административците сами да преминат во приватниот сектор. Премиерот Зоран Заев кажа дека се подготвуваат алатки со кои државата ќе ги финансира лицата коишто од јавната администрација по сопствена волја ќе одлучат да си заминат и на тој начин да придонесат за намалување на нејзиниот број. Премиерот тврди… Продолжи да читаш

Posted on во категоријата Економија

Иако општината има долг од 4 милиони евра, Владата нема начин како да го дисциплинира струшкиот градоначалник Мерко

Набавката на нов луксузен автомобил на Општина Струга вреден 67 илјади евра, министерот за локална самоуправа Сухеил Фазлиу ја оцени како грешка, и најави дека ќе се обиде да ја поправи. Министерот Фазлиу вети дека ќе оди во Струга да поразговара со градоначалникот Рамиз Мерко и лично да се информира за набавката на обновениот возен… Продолжи да читаш

Posted on во категоријата Економија

На Ќафасан се чека оти нема доволно инспектори

За да го поминат граничниот премин Ќафасан кон Албанија, превозниците прво мора да се најават за да извршат фитосанитарна и ветеринарна контрола на производите за извоз. На овој граничен прмемин нема постојани лица за овој вид контроли. Дополнителни задржувања кои им прават финансиски трошоци на транспортерите е и скенирањето на возилата, бидејќи цариснките служби од… Продолжи да читаш

Posted on во категоријата Економија

Во сиромаштија живее повеќе од 20 проценти од населението во Македонија

22 отсто од населението во Македонија живее во сиромаштија. Дури 460 граѓани едвај обезбедуваат по еден дневен оброк. Тие живеат речиси со празен стомак. Најзагрозени се руралните и планинските предели. Граѓаните кои ги анкетираше Алсат се жалат на ниското ниво на економијата истакнувајќи дека недостига средната класа и дека се повеќе има сиромашни и богати… Продолжи да читаш

Posted on во категоријата Економија

Успешни фирми, ако земат државни пари, дел од приходите ќе враќаат во Фондот

За три години, компаниите кои што реализирале проекти финансирани со неповратни средства од Фондот за иновации (ФИТР) вратиле околу 40.000 евра на сметката на оваа институција. Од 2015 до 2018 година Фондот на 35 компании им одобрил еден милион евра. Според директорот на ФИТР, Јован Деспотовски, околу две третини од фирмите кои ги реализирале инвестициите… Продолжи да читаш

Posted on во категоријата Економија

Во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ почна со работа Конференцијата за колоректален канцер

Само минатата 2018 година, биле регистрирани околу 1.8 милиони нови случаи на заболени од карцином на дебелото црево и ректумот во светот. Популација со највисок ризик за развој на оваа болест се луѓето до 40 години, со семејна анамнеза за полипи или карцином на дебелото црево појавен пред 40-тата година од животот. Подигнувањето на општествената… Продолжи да читаш

Posted on во категоријата Економија

Ќе се менуваат правилата за субвенционирање на странските туристи

Во пресрет на туристичката сезона тур оператори се незадоволни од правилникот за исплата на субвенциите. За нив нелогично за туристите кои престојуваат во хотели од висока категорија да важат истите правила како за оние кои престојуваат во приватно сместување. „Останува на државата обврска во однос на измената на законот за субвенционирање. Сегашниот закон не е… Продолжи да читаш

Posted on во категоријата Економија

Заев разочаран како градоначалниците ги трошат парите

Премиерот Зоран Заев е разочаран од начинот со кој дел од градоначалниците ги трошат јавните пари. Наместо раздолжување и развој на локалните самоуправи, за чија цел беа и наменети 50-тте милиони евра од централниот буџет и натаму има градоначалници кои тонат во милионски долгови, а продолжуваат со луксузирања. Премиерот вели секој ќе си одговара пред… Продолжи да читаш

Posted on во категоријата Економија

АмЧам собра 1.500.000 денари за општествено корисни проекти

Американската стопанска комора во Македонија – АмЧам, бизнис заедница на 130 од најголемите компании во земјава, организираше настан за собирање финансиски средства насловен како Социјална берза, каде што беа презентирани три социјално корисни проекти кои компаниите – членки на комората имаа можност да ги поддржат. Проектите таргетираа неколку целни групи: лица со попреченост кои ќе… Продолжи да читаш

Posted on во категоријата Економија

Министерката Апостолска: Во земјава ќе вратиме двајца образувани работници!

На високообразован кадар од земјава пред сè му е потребна стабилна држава која економски е поврзана со Европската унија. На тој начин се отвораат повеќе можности за инвестиции и искористување на фондовите кои стојат на располагање. Ова е моделот со кој Словенија успева да го задржи во своите граници квалификуваниот кадар. Образованието е тесно поврзано… Продолжи да читаш

1 2 3 42
оди на почеток