НИ НАУЧНИЦИТЕ НЕ ЗНААТ ЗОШТО ВО ЕВРОПА ТОЛКУ БРЗО СЕ ЗАТОПЛИ! Тешко е да се утврди главниот виновник за топлотните бранови

5 mins read

Топлотните бранови стануваат се поинтензивни, почести и траат подолго поради климатските промени, особено во Европа, предупредуваат научниците, истакнувајќи дека Европа се загрева три до четири пати побрзо од остатокот од копното во истата климатска зона.

Високите температури минатата недела урнаа рекорди во Европа, во последниот во серијата топлотни бранови на континентот, кои траат од јуни. Температурите беа околу или над 40 степени Целзиусови во поголемиот дел од западна Европа, па топлотниот бран се пресели на исток каде што се очекува да трае до август.

– Гледаме невиден пораст на бројот на топлотни бранови и нивниот интензитет, овој е само последен во низата – изјави за Гласот на Америка Роберт Вотар, климатски научник од Француската лабораторија за клима и животна средина.

Во просек, температурата сега е и до 1,99 степени Целзиусови повисока отколку во прединдустрискиот период, а Европа се загреа речиси двојно повеќе од глобалниот просек, кој е 1,1 Целзиусов степен.

Последните топлотни бранови покажаа дека температурите во Европа се за три до пет степени повисоки отколку во периодот пред климатските промени, вели Вотар.

Навистина не знаеме зошто имаме толку непредвидлив пораст на температурата. Прогнозните модели лесно предвидуваат зголемување од 1,5 до два степени на топлотните бранови, но не можат да предвидат четири степени. Навистина неверојатно – изјави францускиот климатолог.

Дим Кумо, климатолог од Универзитетот Врие во Амстердам, за Гласот на Америка вели дека Европа се загрева три до четири пати побрзо од остатокот од земјата во истата климатска зона. „Но, сè уште не разбираме зошто е тоа така“, вели Кумо.

Климата во Европа е формирана и од воздушната струја која брзо се движи од запад кон исток на северната хемисфера. Понекогаш таа струја се дели на два дела, што не е невообичаено, но научниците велат дека тоа се случува почесто сега и процесот трае подолго.

Кумо и неговите колеги објавија труд за врската помеѓу поделените воздушни струи и топлотните бранови.

– Докажавме дека особено во Западна Европа честата поделба на воздушната струја може да доведе до посилни топлотни бранови.

Сепак, за остатокот од Европа оваа појава предизвикува топлотни бранови само 30 отсто, додека останатите се други фактори.

Она што научниците се сигурни дека го поттикна топлотниот бран е сувата почва предизвикана од сушите, што е значаен фактор за јулскиот топлотен бран.

Влажната почва ја одбива топлината, вели научникот Соња Сенервитан од Цирих.

– Кога почвата која е нормално влажна ќе се исуши, имате намалено испарување на водата од растенијата или директно од почвата. Тој процес вообичаено користи многу енергија, а ако тоа не се случи поради исушената почва, тогаш таа енергија почнува да го загрева воздухот – објаснува таа за Гласот на Америка.

Забавувањето на Атлантската главна океанска струја (AMOC), исто така, може да придонесе за топлотните бранови во Европа.

Оваа струја ја загрева водата на север и носи студена вода од длабочините на југ. Климатските модели предвидуваа дека електричната енергија ќе го забави затоплувањето.
– Не сме 100 проценти сигурни, но има показатели дека електричната енергија се забавува во последните децении – вели физичарот Левке Цезар од Универзитетот во Мејнут во Ирска.

Забавената океанска струја може да го олади Северниот Атлантик и да предизвика промени во воздушните струи за да донесат уште потопол воздух во централна Европа, што може да значи повеќе топлотни бранови.

Сите овие фактори можат да дејствуваат заедно или да се испреплетуваат, па затоа е тешко да се одреди главниот виновник за топлотните бранови.

Научниците се согласуваат дека се потребни повеќе истражувања за да се утврди зошто Европа толку брзо се загрева. Јасно е, велат, дека летата во Европа ќе бидат се пожешки.

Вотар констатира дека надлежните треба да се подготват за топлотни бранови до 50 степени.

– Да ми кажеше некој пред 20 години дека во Лондон ќе биде 40 степени, немаше да му верувам. Но, тоа се случи.

kurir.mk

Претходно

ВИДЕО | Генерал Хаџи Јанев: Воената помош на Украина не ја менува сликата на фронтот, војната ќе трае

Следно

Собрани 300 м3 отпад во Аеродром

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian