УНИЦЕФ: Прекумерната потрошувачка од богатите земји ја уништува светската животна средина

3 mins read

Ако целиот свет троши ресурси според стапката на најбогатите земји, ќе ни требаат повеќе од три планети Земја, се вели во извештајот на УНИЦЕФ. Детскиот фонд на ОН го спореди глобалното влијание врз животната средина на 39 членки на Европската унија и Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД).

Изложеноста на штетни загадувачи, потрошувачката на ресурси, отстранувањето на е-отпадот и националниот придонес во климатската криза се меѓу индикаторите опфатени со студијата.

Шпанија, Ирска и Португалија се на врвот на скалата бидејќи на своите деца им нудат добра животна средина и имаат релативно низок придонес за глобалните еколошки проблеми.

Од друга страна, Австралија, Белгија и Канада се меѓу најбогатите земји во светот, за кои се вели дека имаат сериозно влијание врз глобалната средина, а со тоа и врз децата ширум светот, како и врз децата во тие земји.

„Не само што повеќето богати земји не успеваат да обезбедат здрава животна средина за децата во нивните граници, туку придонесуваат и за уништување на животната средина на децата во другите делови на светот“, рече Гунила Олсон, директорка на Канцеларијата за истражување на УНИЦЕФ „Иноченти“.

„Во некои случаи, гледаме дека земјите обезбедуваат релативно здрава животна средина за децата дома, но тие се меѓу најголемите загадувачи што ја уништуваат животната средина во странство“, додаде таа.

Австралија, Белгија, Канада или САД не обезбедуваат здрави услови за децата кои живеат во нивната област, додека помалку богатите земји во Јужна Америка и Европа прават помала штета на општата состојба на планетата, покажа истражувањето.

Во 39 набљудувани земји, повеќе од 20 милиони деца имаат високо ниво на олово во крвта, се вели во извештајот.

Иако Финска, Исланд и Норвешка се во првите редови во обезбедувањето здрава животна средина за сопственото потомство, од друга страна, тие се на последното место според влијанието на планетата во однос на емисиите, е-отпадот и нивото на потрошувачка.

Во Исланд, Латвија, Португалија и Британија, секое петто дете е изложено на влага и мувла дома, а во Кипар, Унгарија и Турција, повеќе од секое четврто.

Многу деца вдишуваат отровен воздух внатре и надвор, особено во Мексико, за разлика од Финска и Јапонија, се вели во извештајот.

Во Белгија, Израел, Холандија, Полска, Чешка и Швајцарија, постои можност повеќе од секое дванаесетто дете да биде изложено на високо ниво на загадување поврзано со пестициди, се вели во извештајот.

kurir.mk

Претходно

Мицкоски: Сесловенските просветители Кирил и Методиј со своето дело се втемелија во великаните на европската и светската цивилизација

Следно

87 санкции за непропуштање пешаци на пешачки премин

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian