Финска и Шведска историски беа неутрални, но руската инвазија на Украина радикално го промени јавното мислење во двете држави за приклучување кон Северноатлантската алијанса. Со исклучок на Турција, останатите членки на НАТО ја поддржуваат кандидатурата на двете земји.