ДУИ: Рекордно покачување на платите од 15% за наставниците

1 min read

Демократската Унија за Интеграција го поздравува постигнатиот договор меѓу Владата и Синдикатот за образование, наука и култура.

Во услови на најголемата економско-енергетска криза, ДУИ продолжува со политиките на зголемување на платите, со што преку отворениот дијалог го вреднува трудот на работниците.

Со овој постигнат договор уште еднаш се докажува дека преку социјален дијалог може да се постигне договор кој е прифатлив и достапен за сите, а со ова вработените во образованието веќе од септември да имаат повисоки месечни плати за 15 отсто, историско покачување на плати.

Демократската Унија за Интеграција е систематски посветена за подобрување на животниот стандард на вработените во образованието, потсетувајќи дека на ова зголемување од 15 отсто му претходеше кумулативното зголемување од 21 отсто од 2017 година, период кога со Министерството за Образование раководеше кадар на ДУИ.

Зголемувањето на месечните плати е во согласност со одлуката да реализацијата започне од месец септември оваа година, додека на сите вработени во образованието кои штрајкуваа да им се даде целосна плата.

Паралелно со зголемувањето на платите во образованието, продолжуваме да ја дефинираме методологијата за постепено зголемување на платите, со што ќе се заштити стандардот на наставниците и истовремено ќе се отстрани политичкото влијание од образованието.

Демократската Унија за Интеграција, низ овие 20 години се покажа како одговорна партија која стои покрај граѓаните и истата ќе продолжи и во иднина да го подобрува животниот стандард, дури и во услови на економска криза.

Претходно

Извршено ноќно обележување на хоризонтална сигнализација во голем дел од градот

Следно

Васоски нов селектор на македонската У21 репрезентација!?

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian