Еден е најчест симптом на тумор на коските: Кога мора да се обратите кај лекар?

4 mins read

Туморите на коски може да бидат бенигни или малигни. Бенигните тумори на коските се релативно чести, а малигните релативно ретки.

Примарните тумори на коските можат да бидат – бенигни или малигни тумори кои настануваат од самата коска – или метастатски – карциноми кои се појавуваат на друго место во телото (на пример, во дојката или простатата) и се шират во коската. Кај децата, повеќето малигни тумори се примарни; кај возрасните повеќето се метастатски.

Симптоми кои се појавуваат

Болката во коските е најчестиот симптом на тумори на коските. Исто така, може да се забележат испакнатост или формација. Понекогаш туморите, особено малигните, ја ослабуваат коската предизвикувајќи фрактури по мал или никаков притисок (патолошка фрактура).

Трајно болниот зглоб или коска би требало да се сними со рендген. Меѓутоа, рендгенот покажува абнормалност, најчесто без можност да се процени дали туморот е малиген или бениген. Компјутеризираната томографија (КТ) и магнетната резонанца (МРИ) често помагаат во одредувањето на точната локација и големината на туморот, но најчесто не даваат конкретна дијагноза.

За дијагноза често е потребно да се земе парче од туморот (биопсија) и да се испита под микроскоп. За многу тумори, примерок може да се земе со вметнување игла во туморот (аспирациона биопсија) и извлекување на клетките; меѓутоа, може да биде неопходен хируршки зафат (операциска биопсија) за да се земе соодветен примерок за дијагнозата. Брзото лекување со комбинација на лекови, хируршки зафат и зрачење е исклучително важно во случај на малигнен тумор.

Видови тумори на коските

Ги делиме во три различни групи:

– бенигни тумори
– примарни малигни тумори на коските
– метастатски тумори на коските – кога клетките на ракот од некои други делови од телото (на пр. дојка, бели дробови, црева) мигрираат во коскеното ткиво.

Анатомија на коските

Коскеното или коскеното ткиво е сврзно ткиво кое ја поддржува структурата на телото. Сите коски во човечкото тело заедно го сочинуваат човечкиот скелет и заедно со мускулите на коските го сочинуваат системот на органи за движење.

Коските се меѓусебно поврзани со движење на зглобовите и мускулите, така што тие можат да го покренат телото со брзина до 45 км/ч. Коските се цврсти и силни, шупливи одвнатре, така што не се тешки и сочинуваат само 14 отсто од вкупната телесна тежина (тие се полесни од мускулите). Коските не се мртви материи во нашиот организам, па затоа се регенерираат кога ќе се скршат. Човечкиот скелет има 206 коски.

Градба на коските:

Цврстото коскено ткиво е проникнато со каналчиња околу кои кружно се распоредени коскените клетки, кои лачат калциум и фосфор во меѓуклеточниот простор, што им дава цврстина на коските. Низ каналите поминуваат крвните садови и нервите.
‘Рскавицата е мазен и цврст флексибилен додаток на коските, а го намалува триењето во зглобот.
Сунѓерестото коскено ткиво е коскено ткиво исполнето со шуплини и ишарано со мали потпори кои ги прават коските силни, но не и премногу тешки.
Покосница ја обвиткува коската и цврсто се прилепува за неа. Градена е од специјално сврзно ткиво.
Коскена срцевина – Цевкастите шуплини на долгите коски и шуплините во сунѓересто ткиво се исполнети со коскена срцевина која ја произведуваат повеќето крвни клетки.

 

www.slobodenpecat.mk

Претходно

ВИДЕО: Мемфис без најдобриот го декласираше Голден стејт

Следно

ВИДЕО | Шољаковски: Кај нас владеат персонални политики, а ова што опозицијата го прави личи на подготовка за враќање на Груевски

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian