Школската година нема да се продолжи, одлучи Владата

2 mins read

Владата на Република Северна Македонија на денешната редовна 44 седница ја донесе Одлуката за утврдување на бројот на наставните денови во учебната 2021/2022 година во средните училишта.

Со оваа одлука се утврдува дека бројот на наставните денови во тековната учебна година во средните училишта изнесува 146 наставни денови, односно дека нема продолжување на учебната година.

На денешната седница, Владата донесе одлука да престане важноста на одлуката за ограничување на извозот на масло од сончоглед.

Одлуката е донесена врз основа на констатираната состојба дека тековното домашно производство на масло од сончоглед редовно го снабдува домашниот пазар за потребите за широка потрошувачка односно за сервисирање на граѓаните, дека постоечките количини позитивно влијаат на стабилната состојба со овој основен прехранбен производ и дека нема потреба да се создаваат вишоци, односно залихи на масло од сончоглед за јадење.

На оваа своја седница Владата ги задолжи Министерството за здравство и Министерството за финансии да ги обезбедат неопходните средства за обезбедување на антиретровирусната терапија како составен дел од Програмата за заштита на населението од ХИВ инфекција во Република Северна Македонија за 2022 година.

Министрите во Владата денеска ја разгледаа и усвоија Информацијата за потребата од склучување на Договор за грант за проектот „Рехабилитација на објекти за физичко образование во основните и средните училишта и набавка на спортска опрема во Северна Македонија”, меѓу Република Северна Македонија претставувана од Министерството за образование и наука и Банката за развој при Советот на Европа – ЦЕБ.

Грантот доаѓа од Инвестициската рамка за Западен Балкан (WBIF), во висина од три милиони евра и е наменет за реконструкција на 30 постоечки училишни спортски сали во основни и средни училишта и за опремување со спортска опрема на 50 постоечки училишни спортски сали во основни училишта.

www.slobodenpecat.mk

Претходно

ВИДЕО | Македонецот Бобан Цаневски ја расплака Тања Савиќ во шоуто „Никогаш не е доцна“

Следно

Путин „најверојатно“ ќе воведе воена состојба во Русија за да ги поддржи воените напори, тврди шефицата на американското разузнавање

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian