Повеќе од половина од светот страда од ова нарушување, покажа анализата на бројни студии

2 mins read

Ако често страдате од главоболки, чувствувате притисок во главата или тешки симптоми на мигрена како гадење, чувствителност на светлина и повраќање, не сте сами. Всушност, според Светската здравствена организација, главоболките ја преземаат улогата на најчестото нарушување на нервниот систем.

Според новото истражување објавено во „The Journal of Headache and Pain“, дури 52 отсто од светската популација страда од страшни главоболки и мигрена. Студијата била спроведена од Норвешкиот универзитет за наука и технологија и Сент Олавс во Трондхајм.

Анализа на бројни студии кои опфаќаат речиси 60 години

Научниците ги анализирале студиите спроведени во период од 59 години, од 1961 до 2020 година. Нивната задача била да ги споредат, разберат и ажурираат најчестите состојби од кои страдаат поединците на глобално ниво.

Најголем дел од испитаниците биле во возрасната група од 20 до 65 години, а дел од нив биле постари од 65 години, додека имало и деца на возраст од 5 години.

Видовите на главоболки кај испитаниците биле категоризирани на следниов начин: 52 отсто биле вообичаени главоболки, 14 отсто биле мигрени, 26 отсто биле главоболки од типот на тензија (ТТХ), а 4,6 отсто биле главоболки кои траеле 15 дена или подолго, со повторување секој месец.

15,8 отсто од луѓето ширум светот имале главоболка секој ден. Времетраењето варирало кај поединците и според географските локации.

Според авторот на студијата Ларс Џејкоб Стовнер, најчестото нарушување на нервниот систем или главоболка останува високо распространета појава кај луѓето ширум светот.

„Треба да се стремиме да го намалиме овој товар со превенција и подобар третман. Оваа студија ни помага да разбереме како да ги подобриме нашите методи“, истакна тој.

www.slobodenpecat.mk

Претходно

Американскиот долар на највисоко ниво во изминатите пет години

Следно

Владата молчи за „Ванчо Михајлов“

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian