Воздухот во Центар вечерва почист од Лазарополе

1 min read

Мерењата на апликацијата Мој воздух исто како и мерењата на Министерството за животна средина и просторно планирање извршени вечерва во 23 часот, покажуваат зголемени нивоа на ПМ10 честички во западна Македонија.

Погледнете каква е состојбата со квалитетот на воздухот, а подолу е шемата за нивоата на различно загадување.

 

Индекс за квалитет на воздух

Индексот за квалитет на воздух се користи за опис на квалитетот на воздухот на едноставен начин преку лесно разбирлива колор шема. Се заснова на средни часовни вредности на концентрациите на загадувачките супстанции, и дава карактеризација на квалитетот на воздухот.

Индексот ги зема во предвид концентрациите на сулфур диоксид (SO2), азот диоксид (NO2), суспендирани честички (PM10), фини честички (PM2,5), озон (O3) и јаглерод моноксид (CO). Измерените концентрации се споредуваат со постојните упатства за квалитет на воздухот.

Овој индекс за квалитет на воздух е развиен преку Заеднички информации за воздух во Европа (CITEAIR) проекти финансирани од Европската унија (http://www.airqualitynow.eu/index.php)

www.slobodenpecat.mk

Претходно

ВИДЕО: Димитриевски одличен, Рајо ја урна Барса на „Камп Ноу“

Следно

Дневен хороскоп за 25 април: Ќе ве изненадат убави работи

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian