ФОТО+ВИДЕО | Хабл ја сними најголемата комета некогаш видена: Се движи кон Земјата

4 mins read

Вселенскиот телескоп Hubble на НАСА го потврди постоењето на комета чие јадро е 50 пати поголемо од просекот. Нејзиното ледено јадро има маса од околу 500 трилиони тони и е широко околу 137 километри. Најголемата комета некогаш откриена патува кон Сонцето повеќе од 1 милион години, а нејзината џиновска големина ги осветлува мистериозните објекти во нашиот Сончев систем, пишува „Science Alert“.

Ортов Облак

Џиновската комета C/2014 UN271 потекнува од Ортовиот Облак: џиновско, сферично расејување на ледени објекти кои се мисли дека го опкружат Сонцето и доаѓаат од најдлабоките и најоддалечените делови на нашиот Сончев Систем (всушност, се смета дека се протега најмалку на една четвртина на патот кон следниот најблизок ѕвезден систем, Алфа Кентаур).

Ортовиот облак е толку далечен и тежок да се открие, што во основа е џиновска хипотетичка мистерија, иако астрономите сметаат дека е една од најголемите структури во нашиот Сончев систем.

Комета, Хабл, Фото: Принтскрин-НАСА

Меѓутоа, одвреме-навреме нешто излегува од оваа загадочна маса, гравитациски привлечена кон Сонцето од оддалеченоста на космичките заднини. Кометата C/2014 UN271 е еден таков објект.
Се смета дека тие се формирале рано во внатрешниот Сончев Систем, пред да бидат исфрлени до неговите најоддалечени рабови од гравитационите ефекти на џиновските планети како Јупитер и Сатурн.

„Оваа комета е буквално врвот на ледениот брег за многу илјадници комети кои се премногу слаби за да бидат видени во подалечните делови на Сончевиот систем. Отсекогаш се сомневавме дека оваа комета мора да биде голема бидејќи е толку светла на толку големо растојание. Сега потврдуваме дека е“, вели астрономот Дејвид Џевит од „UCLA“.

Комета, Хабл, Фото: Принтскрин-НАСА

Во новата анализа, Џевит и колегите истражувачи, предводени од првиот автор Ман-То Хуи од Универзитетот за наука и технологија во Макао, ја пресметале големината на C/2014 UN271 со највисока резолуција досега. Тие се надоврзаа на претходните проценки со користење на набљудувања и моделирање на Хабл за да го изолираат јадрото од комата на кометата – долгата опашка од мраз што се сублимира во гасови во пресрет на кометата.

„Потврдуваме дека C/2014 UN271 е најголемата долгопериодна комета откриена досега“, пишува тимот во нивниот нов труд.

Пат и средба со Сонцето

Откривањето на C/2014 UN271 беше објавено минатата година. Сепак, дури и тој ран поглед не почнува да ја опфаќа неверојатната должина на патувањето на кометата. Следи приближно 3 милиони години долга елиптична орбита околу Сонцето, чија форма значи дека полека се приближува кон Сонцето значително повеќе од 1 милион години.

Tреба да го достигне својот најблизок пристап до Сонцето – познат како перихел – во 2031 година, во кој момент Бернардинели-Бернштајн сè уште ќе остане на околу 1 милијарда милји од Сонцето, пред да се врати нанадвор по својата јајцевидна траекторија.

Тоа значи дека имаме речиси една деценија за подобрување на можностите за набљудување пред нас, за да дознаеме повеќе за C/2014 UN271 и слично како што кометата се приближува, пред уште еднаш тивко да се лизне во темнината.

ФОТО | Како настанал Нетфликс и кој е мистериозниот сопственик?

www.slobodenpecat.mk

Претходно

Македонскиот репрезентативец Костадинов ќе паузира минимум шест месеци

Следно

Неделков: Сите тежнееме кон иста цел само патиштата се различни

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian