Зошто слушаме песни на кои не им го разбираме текстот?

4 mins read

Од француски шансони и јапонски инди рок до шпански џез и византиско пеење, вообичаено е луѓето да слушаат песни што не ги разбираат. Незнаењето на јазикот на стиховите, се чини, не ги спречува луѓето да сакаат, а понекогаш дури и да пеат песна. Освен ако слушателот не го бара значење на стиховите по речници, тогаш истото не е пресудно во допаѓање на песната, пишува „Vice“.

Зошто?

„Тоа е комплициран одговор“, рече етномузикологот Лиза Десентецео, додавајќи дека сè започнува со она што се нарекува „звучен симболизам“.

Звучниот симболизам, рече Десентецео, се однесува на проучување на односите помеѓу искази и нивното значење. Ова не е поврзано само со музиката. На пример, маркетерите можат да се прилагодат на звучниот симболизам како дел од нивната стратегија за да дојдат до привлечни имиња на брендови. Во музиката, како и во брендирањето, објасни Десентецео, има нешто во привлечноста на зборовите како звуци, надвор од нивното значење на јазикот.

„Поголемиот дел од времето, кога слушаме музика на странски јазик, уживаме во стиховите како звуци, а не како зборови“, рече Теа Толентино, професорка по музика.

Ова може да објасни зошто веднаш нè привлекува песната дури и без да го знаеме нејзиниот текст

Додека културата и личните искуства влијаат како реагираат луѓето на различни видови музика, Толентино објасни дека постојат одредени музички техники кои обично се користат за да се пренесат одредени расположенија. Една од нив е скала, или подредена серија на ноти, тонови или интервали што ги делат октавите.

„Песните во растечка скала обично имаат посветли, посреќни звуци, додека опаѓачки скали обично имаат малку потемно, меланхолично чувство“, рече таа.

Човечкиот мозок е предодреден да реагира на звук, додаде Толентино. Во процесот наречен привлекување, мозокот „го синхронизира нашето дишење, нашето движење, дури и нервните активности [со звуците што ги слушаме]“. Ова е причината зошто музиката со брзо темпо е толку популарна за трчање на пример, или зошто некои учители по јога свират ритмички и мелодични песни на нивните часови.

Десентецео, етномузикологот, објасни дека „музиката му прави нешто на текстот“, од начинот на кој се пеат зборовите, до начинот на кој се користи гласот.

А тука се и придружниците на зборовите. „Елементите на звукот и музиката како висината, мелодијата, хармонијата, темброт и амплитудата имаат афективно, емоционално, психолошко, когнитивно, па дури и физичко влијание врз слушателите. Музиката додава толку многу значење и димензија на текстовите преку комплекс од овие патишта“, рече Десентецео.

Сите овие работи ги ослободуваат зборовите

„Песната го ослободува гласот од секој товар да каже нешто значајно“, рече Десентецео. Со други зборови, елементите во музиката како скалата и мелодијата се комбинираат со обичниот звук на стиховите за да создадат значење независно од значењата на речниците на зборовите.

„Песната го ослободува гласот од секој товар да каже нешто значајно“

Значи, важно е музиката да се разбере како дискурс помеѓу музичките елементи.

Се разбира, ова не е за намалување на важноста на лингвистичкото значење на стиховите. Толентино објасни дека, во музикотерапијата, стиховите се моќни алатки за да им се помогне на луѓето да ги препознаат, артикулираат и размислуваат за нивните емоции.

Музиката, на крајот на краиштата, е универзален јазик

www.slobodenpecat.mk

Претходно

Ѓоковиќ елиминиран уште на стартот во Монте Карло

Следно

Пазарна инспекција попладнево ја затвори дискотеката „Привилиџ“

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian