Синдром на главен лик: Дали го имате и како да го препознаете

3 mins read

Лесно е да се зафатите опсесивно во сопствениот живот, особено по неколку години пандемија. Со продолжената изолација многу луѓе се чувствуваа како да се единствените наоколу.

Некои луѓе одат чекор подалеку, живеејќи како животот да им е филм, а тие се во главната улога. Иако ова не е официјална психолошка дијагноза или нарушување, тоа е нешто што стана познато како „синдром на главниот лик“. Еве што треба да знаете за овој тип на однесување, вклучително и како да ги препознаете знаците дека вие или некој што го познавате можеби паѓа во шаблонот.

ренесанса
Фото: Carl Bloch – In a Roman Osteria (1866)

Што е „синдром на главниот лик“?

Како што пишува д-р Фил Рид, професор по психологија на Универзитетот Свонси во „Psychology Today“, „синдромот на главниот лик“ е најновиот пример за специфичен симптом што се појавил како резултат на социјалните мрежи. Еве го неговиот став за тоа:

– Во моментов, синдромот на главниот лик е нејасен поим, кој има повеќе медиумска употреба и употреба на социјални медиуми отколку научна. Терминот се однесува на широк опсег на однесувања и мисли, но, во основа, тоа е кога некој се претставува или се замислува себеси како главен во некаква измислена верзија на својот живот (обично нивниот, иако понекогаш, нечиј друг), и го прикажува тој „живот“ преку социјалните медиуми.

Се разбира, овој тип на егоцентрично однесување не е ништо ново. Сите знаеме луѓе кои навистина веруваат дека светот се врти околу нив и нивните потреби, а сите останати се таму за да им користат на некој начин. Социјалните медиуми потоа им обезбедуваат медиум за да го пренесат нивниот наратив на светот, односно нивната публика.

Синдромот на главниот лик е „неизбежна последица на природната човечка желба да биде препознаена и валидирана спојувајќи се со технологијата која овозможува непосредна и широко распространета самопромоција“, рече клиничкиот психолог д-р Мајкл Г. Ветер во интервју за „Newsweek“.

хороскоп
Фото: Unsplash

Како да ги забележите знаците на синдромот на главниот лик?

Значи, како можете да препознаете дали вие или некој што го познавате влегол во моделот на однесување поврзан со синдромот на главниот лик? Еве неколку од знаците на Рид и Ветер, споделени за „Newsweek“:

–  Создавање наратив кој зависи од публиката за да ја потврди вашата приказна и вашиот живот
–  Создавање и живеење во алтернативна верзија на реалноста
–  Гледањето видеа на социјалните мрежи поттикнува циклус на споредби, предизвикувајќи да се запрашате зошто не изгледате како луѓето на Интернет и зошто не сте толку среќни како нив

www.slobodenpecat.mk

Претходно

Сон го носи Тотенхем кон Лигата на шампионите

Следно

Пролет во Скопје

Latest from Blog

Челси го купува Кунде

Дефанзивецот на Севиља, Жил Кунде ќе биде првото заилување на Челси откако ќе биде официјализирана продажбата

MacedonianEnglishAlbanian