Градот Скопје се вклучува во акцијата за подигање на свеста за лицата со попреченост

2 mins read

Во пресрет на Светскиот ден на свесност за аутизмот (2 април), Градот Скопје и ЈСП се вклучуваат во проектот „Сончогледи кон сонцето за видлива и невидлива попреченост“ во организација на Здружението на граѓани „Куќа на среќата“, кое има за цел подигнување на свеста за лицата со попречености преку инклузивната лента која ја носат овие лица.

Во поголем дел од возилата од ЈСП Скопје залепени се пораки „Разбери, прифати, сакај!“ кои укажуваат дека лицата кои носат инклузивна лента се лица со попреченост и апелираат секој кон нив да биде трпелив, љубезен и подготвен да помогне.

Пораките се залепени на видно место во возилата во ЈСП, но и во сите културни институции во рамките на Градот Скопје, со цел сите посетители и корисници на јавниот превоз, да ја прочитаат инклузивната порака за разбирање, прифаќање и сакање на лицата со различности, односно на лицата кои се со видлива или невидлива попреченост.

„Доколку забележите лице кое ја носи оваа лента на врат разберете дека ви испраќа порака, прифатете го неговото однесување и потреба“, порачуваат од „Куќа на среќата“.

Градот Скопје е отворен за соработка со сите организации и здруженија и е подготвен да пружи помош и поддршка согласно расположливите можности и околности.

Во таа насока, во возилата на ЈСП Скопје и на Жичарницата им е дозволен превоз на лица со попречености со куче придружник, а врши и организиран бесплатен превоз со специјални комбиња, лицата со попречености се ослободени од плаќање билет при користење јавен превоз.
 

skopjeinfo.mk

Претходно

Сали: Вирусот се уште постои, секој ден имаме по 300 новозаболени

Следно

Што е афазија, тешката болест поради која Брус Вилис се повлече од актерството?

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian