3.504 граѓани се изјасниле како Бугари

1 min read

Во резултатите кои Државниот завод за статистика ги објави денеска може да се погледне и коплетна листа на сите етнички групи кои живеа на територијата на Македонија.

Меѓу поголемите етнички неуставни заедници се следниве:

3.504 (0,19%) – Бугари
2.406 (0,13%) – Египјани
2.145 (0,12%) – Хрвати
1.023 (0,06%) – Црногорци
Како дел од македонскиот етнос, а од непознати причини се попишани во одделна графа, се и 4.174 Торбеши, 148 Горанци и 455 Муслимани-Македонци.

Еврејската заедница во државава денес брои само 66 лица.

Други помали заедници, а кои ги има над 100, се и:

303 – Руси
294 – Грци
243 – Словенци
166 – Украинци
136 – Германци
126 – Романци
110 – Англичани
103 – Полјаци

Интересно, 344 граѓани се изјасниле како Југословени.

Бројката на оние кои одбиле да се изјаснат за етничка припадност изнесува 450 жители, а 110 се изјасниле во смисла на регионална припадност.

kurir.mk

Претходно

Во Македонија живеат 58,48 отсто Македонци и 24,3 отсто Албанци

Следно

Скопје има 3,9 % повеќе жители и 30% повеќе станови од последниот попис во 2002

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian